Suferiti de constipatie sau diaree? Ai adesea balonare abdominala si nu poti digera? Va simtiti obosit si va imbolnaviti des? Aici, acestea ar putea fi cateva simptome care va spun ca intestinul dumneavoastra este intr-o stare de disconfort. Bunastarea intestinala este unul dintre obiectivele principale care trebuie atinse pentru a trai o viata de zi cu zi linistita si fara batai de cap.
Intestinul nostru, de fapt, are diverse functii precum absorbtia nutrientilor si sinteza celulelor imune. Pe scurt, este centrul energiilor si apararii noastre. Va puteti imagina, asadar, ca atunci cand ceva nu functioneaza, este necesar sa alergati imediat la acoperire. Dar cum?
Daca nu suferi de boli grave si cronice, care necesita diete ad-hoc planificate impreuna cu medicul si nutritionistul tau, iti poti ajuta organismul sa se apere si sa ramana sanatos cu o alimentatie echilibrata si sanatoasa si cu obiceiuri alimentare bune. Exista, de asemenea, unele alimente antiinflamatoare care pot deveni aliati excelenti pentru intestinul tau.
Sanatatea intestinala: ce sa faci si ce sa eviti
Un stil de viata nereglementat poate duce la o alterare a microflorei bacteriene a intestinului nostru, provocand o serie intreaga de afectiuni care ne afecteaza uneori. Cand se intampla sa ai colici sau dizenterie, ai tendinta de a lua medicamente pentru a calma durerea si de a proceda mai calm pentru a face fata zilei, dar, in loc sa astepti sa apara problema, poate ca este mai bine sa o previi.
De fapt, una este daca episoadele legate de disconfort intestinal sunt rare, alta este daca devin comune pentru ca nu numai ca iti inrautatesc stilul de viata, dar iti aduc diverse riscuri legate de bolile cronice precum boala Crohn si alte boli gastrointestinale.
Pentru a va imbunatati sanatatea intestinului si pentru a evita multe probleme legate de acesta, in primul rand este util sa adoptati un stil de viata corect . Deci, opriti-va la un stil de viata sedentar si da la activitatea fizica ; nu este necesar sa te inscrii la sala sau sa practici sporturi de competitie, chiar si o plimbare de cel putin o ora este suficienta pentru a o face in ritm alert de mai multe ori pe saptamana, de preferinta in fiecare zi. Limitati apoi alimentele rafinate si produsele industriale si preambalate, in special cele bogate in zaharuri, grasimi si conservanti. Bea multa apa si, daca nu poti, bea lichide prin ceaiuri de plante, sucuri si fructe si legume proaspete si sanatoase. In cele din urma, la masa, mesteca incetsi nu te grabi; ora mesei trebuie sa fie fara stres si linistita.
Acestea sunt obiceiurile bune de adoptat pentru a evita tulburarile gastrointestinale ocazionale si pentru a le preveni pe cele cronice. Dupa cum am mentionat deja, exista, deci, unele alimente, inclusiv legume, fructe si condimente, care au proprietati antiinflamatorii capabile sa va protejeze bunastarea intestinala . Cititi mai departe pentru a afla care sunt acestea.
Cicoare
Aceasta leguma cu un gust intens si amar este folosita in multe retete de traditie mediteraneana, atat pentru a insoti carnea de porc sau ca garnitura la tigaie, cat si ca preparat bogat vegetarian si vegan. Vine in diferite soiuri, cu frunze verzi sau rosii, si o poti creste cu usurinta si pe balcon ; fiind o planta rustica care creste si spontan, nu are nevoie neaparat de ingrasamant ci doar de o pozitie destul de insorita.
In ceea ce priveste proprietatile sale, este considerat un aliment excelent pentru intestin deoarece este purificator si una dintre substantele pe care le contine, si anume inulina , ajuta la evacuarea celor care sufera de constipatie. Mai mult, cicoarea este considerata un aliat impotriva bolilor intestinale precum cancerul de colon, intestinul iritabil si alte boli cronice. Apoi include-l in dieta ta, atat fiert, cat si crud; fiind un aliment versatil nu iti va fi greu sa il integrezi in unele dintre preparatele tale si vei vedea ca organismul tau va beneficia de el.
Curcuma
Acum este bine stabilit ca condimentele sunt bogate in beneficii antiinflamatorii care contribuie la bunastarea organismului, iar turmericul, in special, se dovedeste a fi un aliment util pentru combaterea disconfortului intestinal. Cunoscut in trecut sub numele de ,,sofranul indian”, era deja folosit in antichitate ca remediu pentru otravirea ficatului si problemele digestive. Toate acestea datorita substantei pretioase pe care o contine, curcumina, care are actiune carminativa si antispastica. Stimuleaza productia si fluxul de bila si contracareaza umflarea abdominala .
Pe scurt, un adevarat panaceu pentru sistemul digestiv. Il poti adauga la diferite feluri de mancare, de la risotto la supe la feluri principale de carne si peste. Pentru a o absorbi mai bine, luati-l impreuna cu alimente bogate in Omega 3 precum peste, ulei de masline si de in, nuci si seminte de chia.
Ghimbirul
Ghimbirul este un alt condiment a carui actiune benefica este recunoscuta si de lumea stiintifica. Inserat ca ingredient in multe suplimente alimentare, are o actiune pozitiva asupra stomacului si intestinelor; in special , stimuleaza secretia de saliva si sucurile gastrice si biliare , ajuta digestia, stimuleaza apetitul si combate gazele intestinale. In dieta ta il poti combina cu dulciuri si fructe sau il poti adauga la felurile tale principale. Daca iubesti ceaiurile din plante, iti poti prepara o infuzie buna pe baza de ghimbir fierbinte; il poti bea si rece, pentru a te racori in zilele de vara.
Bananele
Banana este printre fructele antiinflamatoare. Unele studii stiintifice au aratat ca efectul sau este cu adevarat extraordinar. De asemenea, British Nutrition Foundation a constatat ca cele care nu sunt prea mature sunt cele mai eficiente pentru echilibrul florei intestinale. De fapt, bananele cu coaja inca striata de verde si, prin urmare, putin necoapte, contin un amidon util pentru intestin . Cand se coace, acest amidon se transforma in zaharuri.
Pe langa faptul ca sunt gustoase si versatile, sunt deci si aliati ai sanatatii tale. Includeti-le intr-o gustare sau micul dejun pentru a va echilibra dieta.
Marul
O zicala binecunoscuta mentioneaza ca un mar pe zi tine medicul departe. Si chiar este adevarat, acesta este fructul prin excelenta al sanatatii si, printre numeroasele sale beneficii, se numara si cel al unui aliat al sistemului digestiv. Disponibil in diferite soiuri, precum verde, rosu si galben, si cu diferite texturi care se adapteaza oricarui gust, marul poate fi asortat cu multe preparate dulci, dar si sarate, precum salate si feluri principale de carne.
Bogat in fibre, apa, vitaminele A si C si minerale, este cu siguranta un panaceu pentru organism. De asemenea, are o enzima capabila sa elimine bacteriile ,,rele” si are functie de dezinfectare.