Un pilon de baza pentru intreaga sanatate este dieta bogata in nutrienti, bazata pe alimente integrale. Un lucru valabil in absolut orice situatie, mai ales in perioadele in care virozele sunt numeroase sau ne confruntam cu pericolul unei infectii contagioase. In sezonul rece, mai mult decat oricand, sistemul nostru are nevoie de nutrienti, de vitamine (A,C,D si E), de minerale precum zinc si seleniu, antioxidanti si substante menite sa combata inflamatia. Toti acesti nutrienti benefici se regasesc in alimentele sanatoase, de unde pot fi cel mai bine asimilati.
Masurile necesare pentru a te alimenta mai sanatos
Care sunt beneficiile unei alimentatii sanatoase?
Beneficiile unei alimentatii sanatoase si naturale asupra corpului sunt numeroase:
- Regasirea fortei vitale, a energiei;
- O digestie mai buna si mai eficienta;
- Alimentatia are, spre exemplu, o legatura directa asupra bolilor cardiovasculare si asupra diabetului;
- Restaurarea somnului;
- Indeplinirea unor sarcini fizice si mentale intr-o maniera mai eficienta;
- Spui adio alergiilor;
- Iti cresti imunitatea;
- Iti creste puterea de concentrare;
Care sunt alimentele de evitat si alimentele pe care trebuie sa mizezi?
Pentru a manca sanatos, un regim alimentar echilibrat este necesar. Alimentele trebuie sa fie variate si bogate in vitamine si in minerale. De preferinta ar trebui sa fie bio sau, chiar mai bine, 100% naturale, fara aditivi sau conservanti sau alte produse chimice. Primul lucru pe care trebuie sa il faci pentru a-ti regasi vitalitatea? Sa te hidratezi in mod corespunzator si sa bei apa in mod regulat.
Alimentele pe care trebuie sa mizezi pentru o alimentatie sanatoasa:
- Opteaza pentru produse proaspete, locale si de sezon;
- Elimina produsele semi-preparate;
- Prefera alimente naturale: fara aditivi, conservanti, coloranti si alte produse chimice;
- Consuma fructe si legume proaspete;
- Consuma feculenti “inteligenti”. Reprezinta surse de fibre si de energie si nu ridica glicemia: leguminoase, orez basmati, orez integral, cartofi dulci, susan, topinambur;
- Alege grasimile bune: oleaginoase (nuci), uleiuri vegetale crude (prima presiune la rece), pesti grasi;
- Favorizeaza cerealele integrale si semi-integrale;
- Consuma mai putina carne si, mai ales de calitate: fara pesticide, hormoni sau antibiotice;
Care sunt alimentele de evitat?
- Zahar;
- Alimente procesate;
- Produse industriale;
- Sucuri;
- Mezeluri, produse de patiserie;
Incearca retete noi si fii cat mai creativ in combinarea alimentelor. Fixeaza ore de mese clare, astfel incat sa nu ajungi in situatia de a-ti fi foarte foame.
Daca vrei sa afli mai multe despre un stil de viata sanatos, te invitam sa citesti blogul RalucaMihaela.ro