Nerabdatori sa se comporte ca si adultii, copiii incep sa ceara inca de la o varsta frageda un telefon mobil. Si, se familiarizeaza inca de mici cu Internetul, retelele sociale, aplicatiile, jocurile…uneori copiii ajung sa stapaneasca mai bine un smartphone decat parintii sai. Insa, un telefon mobil nu este o jucarie. La ce varsta pot primi copiii un telefon mobil? Ce limite trebuie sa le impunem?
Varsta potrivita pentru un prim telefon mobil
Simbolul autonomiei, telefonul mobil le permite copiilor sa isi intretina relatiile sociale in felul lor, sa se emancipeze. Chiar daca la noi in tara nu exista o varsta minima pentru a oferi unui copil un telefon mobil, in Anglia nu se recomanda sub 15 ani. De ce? Ca masura de precautie, efectele sale asupra sanatatii nu au fost inca stabilite in mod precis. Parintii sunt cei care decid care este momentul potrivit, in functie de maturitatea copilului si utilizarile pe care si le doreste.
Telefonul si copilul
Abia au primit telefonul in mana ca deja incep sa exploreze, cu o facilitate extraordinara toate aplicatiile si optiunile oferite de telefonul mobil. Insa aceasta modalitate deosebit de intuitiva de a-si insusi telefonul mobil nu este suficienta pentru a deveni un utilizator responsabil. Aici, rolul vostru ca parinti este acela de a stabili unele reguli in ceea ce priveste utilizarea telefonului mobil. Spre exemplu, refuzandu-i folosirea telefonului mobil la masa, in timp ce mananca. Chiar daca sunt simple, este bine sa ii repeti mai des unele reguli pe care trebuie sa le respecte. In plus, parintii trebuie sa se arate drept exemplu, sa nu foloseasca nici ei telefonul mobil la masa.
Folosirea telefonului mobil in locurile publice
Respectul celorlalti trece si printr-o utilizare “civica” a telefonului mobil. Copilul trebuie sa inteleaga cat este de important sa respecte interdicitia de a folosi telefonul mobil in clasa, la biblioteca, la cinema sau la spital. Si sa il opreasca atunci cand i se cere acest lucru.
Folosirea telefonului mobil acasa
Odata cu democratizarea Internetului, copiii petrec din ce in ce mai mult timp in fata telefonului mobil, se joaca, discuta cu prietenii, fac poze pe care le posteaza pe Instagram/Facebook/Twitter. Trebuie sa ii spui ca imaginile, clipurile video cu altii nu ar trebui difuzate fara acordul acestora pentru a evita orice tip de problema. Parintii trebuie sa fie extrem de vigilenti, copilul sa nu se expuna pe Internet, sa ii verifice din cand in cand telefonul mobil.