Sursă foto: pexels
Timpul trece. În defavoarea noastră. Cum putem să schimbăm asta? Cum îl putem face să treacă în favoarea noastră? Oare este posibil?
Procesul de îmbătrânire este natural și inevitabil.
Cum ar fi să trăiești veșnic? Să fii tânăr toată viața? Nu poți. Dar ceea ce poți este să adopți obiceiuri sănătoase care pot încetini îmbătrânirea.
Mai bine decât să ajungi în situația în care să te întrebi ‘cum ar fi fost dacă m-aș fi hrănit sănătos, dacă aș fi făcut exerciții fizice mai des, dacă aș fi încercat să fiu mai optimist?’
Exact aici apare problema, când discutăm despre modul în care alegem să îmbătrânim. Alegem!! Da, cuvântul este folosit corect. Pentru că noi alegem cum îmbătrânim, prin obiceiurile zilnice, sănătoase sau mai puțin sănătoase.
Fiecare dintre noi vrea să încetinească acest proces. Ceea ce faci zilnic, poate grăbi sau poate frâna procesul de îmbătrânire, privind unele aspecte. Pe acelea care depind de noi. Iată care sunt acele aspecte:
- Bea multă apă. Hidratarea menține pielea tânără și strălucitoare. Consumă între 2 și 3 litri de apă pe zi pentru o hidratare optimă. Evită băuturile carbogazoase și alcoolul, pentru că acestea usucă tenul, conform numeroaselor cercetări.
- Consumă alimente antiinflamatorii. Evită alimentele cu grad crescut de inflamație. Produsele fast-food, margarina, carnea procesată de tipul cârnaților, baconului, accelerează procesul de îmbătrânire prin afectarea lungimii telomerilor, structuri aflate la capătul cromozomilor și care oferă protecție în timpul diviziunii celulare.
Cu cât sunt mai scurți telomerii, cu atât mai bătrâne sunt celulele. Telomerii sunt scurtați și din cauza unei diete inflamatorii.
Așadar, consumă:
- Fructe: afine, căpșuni, zmeură, portocale;
- Legume: spanac, varză;
- Ulei de măsline;
- Pește cu un conținut mare de acizi grași omega 3: macrou, somon;
- Migdale.
- Fă mișcare. Este cea mai bună metodă de a întârzia procesul de îmbătrânire. Sedentarismul este asociat cu risc crescut al apariției bolilor de inimă, cancer, moarte prematură.
Ține cont de următoarele sfaturi:
- Dacă activitatea ta te obligă să stai toată ziua pe scaun, ia o pauză la fiecare 30 de minute;
- Stai în picioare în timp ce vorbești la telefon sau plimbă-te;
- Parchează la o distanță mai mare de locul în care trebuie să ajungi;
- Dacă locuiești la un etaj superior, coboară și urcă pe scări.
- Activitatea aerobică este cea care te face să respiri mai greu și să-ți bată inima repede. Este o metodă de a inversa îmbătrânirea în mod natural.
- Somnul este printre cele mai importante și eficiente metode de încetinire a procesului de îmbătrânire. Ajută la îmbunătățirea funcției cognitive și a capacității de memorare. Reduce factorii de risc ai maladiei Alzheimer.
Gândește-te la nopțile în care dormi și la zilele ce urmează, dar gândește-te și la nopțile în care nu dormi și la zilele de după. Observi vreo deosebire? Este. Una majoră. Somnul insuficient crește riscul bolilor de inimă.
- Evită expunerea la soare. Razele ultraviolete cauzează îmbătrânirea prematură a pielii și cresc riscul apariției cancerului de piele. Așadar, evită să ieși între orele 10.00 și 16.00. Folosește un factor de protecție solară de cel puțin 30 SPF. Aplică crema de protecție înainte cu 30 de minute de a ieși, iar când mergi la plajă folosește-o la fiecare două ore și neapărat după ce ai stat în apă.
Protejează-te chiar și în zilele cu nori, pentru că razele ultraviolete pătrund și prin nori, chiar și în timpul sezonului rece.
- Stresul face parte din viața noastră, dar pe termen lung poate contribui la apariția unor probleme serioase de sănătate. Bolile asociate stresului cronic: atac de cord, accident vascular cerebral, diabet.
- Renunțarea la fumat este una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru sănătatea ta. În Statele Unite ale Americii, persoanele care fumează mor mai devreme cu 10 ani decât cei care nu fumează.
Gândește-te ce sănătos poți fi dacă renunți la fumat și cât de bine te-ai simți.
- Exerciții mentale. Multe dintre problemele de sănătate ale creierului legate de îmbătrânire pe care le vedem la adulții vârstnici sunt cauzate de un nivel scăzut al neuroplasticității. Vestea bună este că aceasta poate fi îmbunătățită prin exerciții mentale, care pot facilita ‘întărirea’ creierului tău.
- Apelează la jocurile video, care pun în funcțiune de la timpul tău de reacție până la îmbunătățirea abilității de soluționare a problemelor.
- Învață o abilitate complexă, preferabil învățarea unei limbi străine. Pictează, desenează. Adoptă orice activitate care implică imaginația și creativitatea.
Declinul cognitiv este unul din motivele principale pentru care mulți dintre noi vor să știe cum încetinim procesul de îmbătrânire. Cercetătorii au descoperit că și în cazul persoanelor vârstnice creierul poate continua să se adapteze, să învețe și să-și întărească legăturile neuronale.
Acest proces de creștere constantă și adaptare este cunoscut ca neuroplasticitate.
Pentru tulburările cognitive ușoare este folosit Cerebrolysin (vezi prospect Cerebrolysin) ca terapie de regenerare neuronală.
Poți beneficia de tratament cu Cerebrolysin în cadrul clinicii Oxxygene din București, ce oferă servicii de terapie regenerativă sistemică, hepatică, neuronală etc. și care poate fi găsită pe strada Enăchiță Văcărescu la nr. 18, sector 4, București sau la sediul de pe strada Petre Ispirescu nr. 6, Otopeni, Ilfov.
Fă din aceste obiceiuri o rutină cotidiană care-ți vor intra în reflex și vor contribui la o stare bună de sănătate și la o dispoziție generală grozavă.