Stiati ca aproximativ 50% dintre italieni nu digera bine laptele? Acest lucru nu numai ca provoaca tulburari de stomac, dar provoaca si alte simptome nebanuite, cum ar fi migrenele si iritabilitatea. Intoleranta la lactoza este o problema care nu trebuie subestimata si, daca este diagnosticata, este esentiala reducerea sau eliminarea, dupa caz, a laptelui din alimentatie. Cu toate acestea, aceasta bautura este prezenta in multe retete si, in Italia, este protagonista micului dejun.
Nu-ti face griji, exista inlocuitori de lapte care te vor multumi in egala masura din punct de vedere al aromei si proprietatilor benefice.
Inlocuitori de lapte: de ce sunt alegerea ideala pentru intoleranti?
Lactoza este un anumit zahar continut in lapte si derivatii acestuia. Cand ajunge in intestinul subtire, enzima numita lactaza este responsabila de divizarea acesteia si de a permite organismului sa o digere. Cu toate acestea, multi oameni, in special adultii, au o deficienta a acestei enzime si, prin urmare, nu pot digera lactoza. Ei sunt cei intoleranti.
Intoleranta este impartita in mai multe categorii in functie de cauza care declanseaza lipsa enzimei lactaza. De fapt, se poate ca acesta sa scada treptat odata cu trecerea anilor si, prin urmare, sa fie o consecinta naturala a cresterii. In acest caz se numeste intoleranta genetica primara.
Pe de alta parte, se poate intampla ca enzima sa devina rara in urma unei boli inflamatorii intestinale. Urmand o dieta temporara care elimina laptele si produsele lactate, este posibila redobandirea nivelurilor normale de lactaza. Aceasta se numeste intoleranta tranzitorie.
Sanatatea intestinala: 5 alimente pe care sa le includeti in dieta
In cele din urma, a fost identificata intoleranta congenitala la lactoza, in care enzima lactaza lipseste chiar inainte de intarcare.
Toate aceste trei cazuri prevad adoptarea provizorie sau definitiva a unei diete fara lapte si produse lactate. Multe alimente au urme din ele si din acest motiv pare greu sa iti poti planifica o alimentatie bogata, sanatoasa si gustoasa fara lapte. Datorita sensibilitatii progresive fata de subiect si cresterii persoanelor cu intolerante, astazi este posibil sa gasim pe piata multi inlocuitori de lapte . Cu acest articol dorim sa va prezentam cele mai populare si bogate in proprietati.
Asa ca haideti sa aflam impreuna cele 5 bauturi alternative cu lapte pentru intoleranti.
Bautura de soia
Printre cele mai cunoscute si mai populare bauturi vegetale se numara cea din soia. Aceasta leguminoasa este foarte versatila si se preteaza la multe preparate; de fapt exista si faina de soia, sos si ,,carne”, folosita pe scara larga de catre vegani. Pentru a produce cunoscutul ,,lapte” de soia, semintele de leguminoase sunt mai intai uscate, macinate, apoi macerate si fierte.
Gustul nu este deosebit de dulce, dar delicatetea sa se preteaza tuturor gusturilor, iar compozitia sa uleioasa o face excelenta pentru a face smantana, creme si bechamel.
In plus, soia este bogata in proprietati utile organismului. Sarac in calorii si sarac in carbohidrati, este ideal pentru a tine sub control colesterolul si, fiind fara gluten , este potrivit si pentru celiaci.
Contine multe vitamine din grupa A, B si E si previne osteoporoza. Mai usor decat laptele animal clasic, este cu siguranta o alternativa excelenta.
Desi are multe calitati, aceasta bautura nu este recomandata daca:
– aveti cancer sau l-ati avut in trecut
– ai probleme cu tiroida
– sufera de sindromul colonului iritabil
Bautura de orez
,,Laptele” de orez este a doua cea mai cunoscuta si vanduta bautura alternativa la lapte in Italia. Avand in vedere contraindicatiile legate de consumul excesiv de bautura din soia, multi o alterneaza cu acest alt aliment inlocuitor de lapte.
Nascut ca o simplificare a unei bauturi japoneze, Amazon, laptele de orez contine orez, ulei de orez, apa si sare; ingrediente simple care o fac un aliment ideal pentru intoleranti. Cu un gust deosebit de dulce, se obtine prin macinarea fasolei si gatirea si macerarea lor ulterioara. Produsul final este filtrat in final pentru a fi omogen. Gustul sau dulce il face perfect pentru prajituri si biscuiti si, in ciuda faptului ca are o valoare nutritiva mica in comparatie cu laptele animal, este bogat in proprietati.
Excelent pentru cei care sufera de boli cardiovasculare, ajuta la mentinerea valorilor colesterolului si permite reglarea intestinului si a colonului .
In ciuda digestibilitatii sale, trebuie alternat cu alte bauturi deoarece:
contine mai putini nutrienti decat laptele de vaca
contine multe zaharuri simple care cresc glicemia, de aceea contraindicata celor care sufera de diabet
are un continut scazut de calciu si, prin urmare, nu este potrivit pentru copii, femei insarcinate si batrani
Bautura de mei
Bautura de mei este mai putin cunoscuta decat alti inlocuitori de lapte, dar este cu siguranta o alternativa valabila care aduce beneficii organismului.
Aceste cereale sunt sarace in grasimi si bogate in proteine si fibre si sunt grozave pentru cei care sufera de colesterol ridicat . Foarte digerabil, ajuta la diureza si stimuleaza productia de keratina, care contribuie la sanatatea parului si a unghiilor. Este considerat de multi a fi un remediu natural pentru candida si este, de asemenea, un tonic important, deoarece contine vitaminele E, B si A.
Cu aceasta bautura puteti pregati multe retete precum budinci, panna cotta, clatite si inghetata.
Pentru a evita sau a modera daca :
– ai alergie la nichel
– ai probleme cu tiroida
Bautura de ovaz
Sarac in grasimi si bogat in fibre, laptele de ovaz este bogat in antioxidanti care contracareaza imbatranirea celulara si este un inlocuitor util pentru laptele de vaca. Apreciat si vandut in multe magazine organice si chiar in supermarketuri, aroma sa delicata il face deosebit de versatil si poate fi combinat cu diverse ingrediente.
Cu continut scazut de calorii, poate fi folosit in dietele de slabire si, in plus, favorizeaza miscarea intestinala.
Bogat in acid folic, ajuta la producerea de globule rosii si mentine echilibrul colesterolului. Datorita vitaminei B9 , se recomanda prevenirea anemiei.
Moderati sau evitati utilizarea acestuia daca:
– sunteti alergic la nichel
– sufera de boala celiaca
Bautura de spelta
Dintre bauturile alternative cu lapte, spelta este cea mai bogata in calciu. Aroma sa este putin mai placuta decat laptele de soia, iar textura sa delicata si cremoasa il face un ingredient ideal pentru creme si prajituri.
Fara lactoza si colesterol, contine magneziu si potasiu, precum si o cantitate buna de proteine, vitaminele A si B. Ideala pentru sportivi si pentru cei care sufera de osteoporoza, are si un indice glicemic scazut.
A modera sau a evita daca:
– suferiti de intoleranta la gluten sau sunteti celiaci
– suferiti de boala a intestinului iritabil
Acestia sunt cei mai cunoscuti si mai apreciati inlocuitori de lapte , alternative valabile care iti vor imbogati preparatele si vor face mesele mai gustoase.