Poate fi surprinzător, însă multe persoane abia așteaptă să vină Crăciunul nu doar pentru cadourile de sub brad, ci mai ales pentru masa îmbelșugată de pe care nu lipsește cozonacul. Te-ai întrebat însă vreodată de ce cozonacul este vedeta acestei sărbători?
Istoria cozonacului – cum a ajuns un simbol al Crăciunului?
Noi avem cozonacul, bulgarii au ”kozunak”, iar italienii au ”panettone” – deserturi similare, cu o semnificație puternică tradițională. Se pare că istoria cozonacului începe cu peste 4.000 ani în urmă, în Egiptul Antic, unde cozonacul era de fapt o pâine îndulcită cu miere peste care se presăra diverse tipuri de semințe. Rețeta de cozonaci pe care o folosim astăzi a fost descoperită pentru prima dată într-o carte de bucate din 1718 și cuprindea ingrediente precum făină albă, drojdie, ouă, unt și coajă rasă de lămâie. Simbolistica cozonacului la noi în țară este strâns legată de religia ortodoxă care consideră că acest preparat dulce simbolizează bogăția și transformarea spirituală. Tocmai din acest motiv trebuie să se regăsească pe mesele tuturor în ziua de Crăciun, dar și cu ocazia altor sărbători, cum ar fi cele pascale.
Mirosul de cozonac, scorțișoară și portocale – cu un pas mai aproape de Crăciun
Mirosul de cozonac proaspăt scos din cuptor evocă și multe amintiri din copilărie. Pe vremuri, oriunde mergeai, înainte cu câteva zile de Crăciun se simțea puternic un parfum de cozonaci, scorțișoară și portocale. Sunt arome care ne spun cu bucurie că sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi, arome cu care ne dorim să crească copiii și nepoții.
Din păcate însă, din ce în ce mai puține gospodine se mai încumetă în ziua de astăzi să frământe și să coacă cozonaci, din diverse motive. Unele consideră că este costisitor să faci cozonaci de casă – într-adevăr, cheltuielile au crescut în ultimul timp, lucru confirmat și de bursa cereale care indică un preț mai mare pentru cereale, deci și pentru făină, dar și de inflația care a ridicat prețurile tuturor ingredientelor. Altele consideră o pierdere de timp să faci cozonaci, mai ales când ai și alte opțiuni la dispoziție, cum ar fi să îl cumperi din comerț, și mai sunt și gospodine care pur și simplu se tem de rezultatul final pentru că acest preparat dulce este într-adevăr unul pretențios, ce necesită multă migală și atenție la ingredientele folosite (trebuie să folosești făina potrivită – spre exemplu, faina alba 650 este recomandată pentru pâine, dar nu și pentru cozonaci, drojdia trebuie să fie proaspătă, etc.).
Dacă vrei ca anul acesta să miroasă a cozonaci la tine în casă și să duci mai departe spiritul sărbătorilor și simbolistica acestui preparat dulce în prag de Crăciun, îți recomandăm să folosești făină de calitate (cea distribuită de agrotrading.ro este apreciată de gospodine), să fii atent la cantități și să respecți pașii de frământare, dospire și coacere. În scurt timp va mirosi în casă a Crăciun, iar bucuria de pe fețele membrilor familiei este una neprețuită! Orice cozonac aduce în primul rând bucurie, și mai apoi bogăție și transformare spirituală.