Sindromul de tunel carpian (STC) este o afectiune dureroasa a mainii si incheieturii mainii. Tunelul carpian este un pasaj ingust format din oasele carpiene si alte tesuturi. Prin acest tunel trec noua tendoane si nervul median, unul dintre cei mai importanti nervi ai mainii, ce inerveaza unii muschi care realizeaza miscari fine, oferind de asemenea sensibilitate pe fata palmara a degetelor I-IV.
Sindromul de tunel carpian este cauzat de umflarea sau inflamarea tesuturilor aflate in tunelul carpian (cum ar fi tendoanele). Din cauza inflamatiei acestora, nervul median este presat si iritat, provocand diferite simptome suparatoare.
La inceput, sindromul de tunel carpian nu este sever. Insa aceasta este o boala progresiva ce va evolua spre agravare. Prin urmare, daca nu este tratat, STC va duce la dureri cronice si chiar la invalidarea pacientului prin pierderea sensibilitatii in primele patru degete ale mainii si prin topirea musculaturii inervate de nervul median.
Cum se manifesta sindromul de tunel carpian?
Principalele simptome ale STC sunt urmatoarele:
- amorteala si furnicaturi in mana si degete, in special in degetul mare, aratator, mijlociu si in prima jumatate a degetului inelar;
- durere in degete, incheietura mainii si mana, ce poate sa se simta, in cazuri avansate, chiar si in brat sau umar;
- dificultati de a prinde obiecte mici, precum un stilou sau o cheie;
- slabiciune in mana;
- neindemanare;
- tremuraturi ale mainii;
- atrofia muschilor inervati de nervul median (in cazuri foarte avansate).
Din ce cauza apare sindromul de tunel carpian?
Conform specialistilor de la Vitta Clinic, miscarile repetitive ale mainii si incheieturii mainii pot provoca aparitia sindromului de tunel carpian. De aceea, afectiunea apare mai frecvent la persoanele ce lucreaza in domenii in care sunt nevoite sa-si foloseasca intens mainile, cum ar fi IT, gradinaritul, artele plastice, etc.
Se stie, de asemenea, ca sindromul de tunel carpian este mai frecvent la femei decat la barbati (STC apare deseori in sarcina, din cauza modificarilor nivelurilor hormonale si a retentiei de lichide). Totodata, poate fi mostenit.
O leziune a incheieturii mainii, cum ar fi o fractura sau o entorsa, poate cauza si ea aparitia sindromului de tunel carpian. Sau o boala precum diabetul, artrita reumatoida sau hipotiroidismul il poate provoca.
Cum poate fi prevenit sindromul de tunel carpian?
- Evitarea indoirii, extinderii sau rasucirii mainilor pentru perioade lungi de timp;
- Odihnirea cat mai frecventa a mainilor in cazul in care lucrezi intr-unul dintre domeniile mentionate mai sus;
- Setarea scaunului de birou la o inaltime potrivita in cazul in care folosesti mult tastatura si mouse-ul calculatorului, in asa fel incat sa nu fii nevoit sa-ti indoi incheieturile;
- Urmarea unui tratament corespunzator in cazul in care suferi de o boala ce poate creste riscul de aparitie a sindromului de tunel carpian.