Foarte multi dintre noi consumam lapte zilnic fara sa fim constienti ca poate provoca mai mult rau decat bine. La nivel global peste 65% din populatia lumii are dificultati la digerarea lactozei.
Daca la scurt timp dupa ce ai consumat lapte incep sa apara simptome neplacute, dureri abdominale, balonare, greata sau diaree si tu faci parte din acel grup care ar trebui sa caute alternative la laptele de origine animala.
Iata cu ce poti inlocui laptele de origine animala:
Lapte de migdale
Laptele de migdale este un produs vegetal obtinut din migdale macinate si este cel mai bine vandut lapte vegetal la ora actuala, cei drept la noi in tara nu se regaseste in topul preferintelor consumatorilor de lapte.
Laptele de migdale nu contine lactoza, proteine naturale sau calciu. De semenea detine un indice glicemic redus spre deosebire de laptele de origine animala, contine mai putine calorii facandu-l un aliment protrivit celor aflati la dieta sau celor care sufera de diabet.
Daca optati pentru acest tip de lapte trebuie sa fiti atenti la ce contine. Din pacate pe majoritatea rafturilor supermarketurilor de la noi se gaseste lapte de calitate inferioara, cu multi indulcitori.
Lapte de orez
Laptele de orez se obtine din orez macinat si apa este dulce. Laptele de orez lactoza si are un continut scazut de grasime. Dintre toate alternativele la lapte, cel de orez cel mai putin alergenic fiind o alegere potrivita pentru copii si adulti care sufera de diferite alergii.
Cu toate astea laptele de orez contine mai multi carbohidrati decat alte tipuri de lapte si nu este recomandat pentru diabetici si persoanele aflate la dieta.
In mod normal laptele de orez nu contine multe substante nutritive, de aceea producatorii aleg sa-l imbogateasca cu vitamine si minerale facandu-l sa nu mai fie natural si neindulcit, asa cum de altfel se recomanda a fi consumat.
Lapte de canepa
Laptele de canepa este produs din seminte de canepa macinate. Este fara lactoza, are gust de alune si este cel mai nutritiv tip de lapte vegetal la ora actuala pe piata. Contine un raport de 3: 1 acizi grasi omega-3, omega-6 si 10 aminoacizi esentiali, facandu-l astfel o sursa importanta de proteine pentru vegetarieni si vegani.
Este de asemenea bogat in numeroase elemente nutritive cum ar fi magneziu, beta-caroten, calciu, fier, potasiu si cele mai multe vitamine din categoria B.
Ca si dezavantaje ar fi pretul datorita lipsei de sursa de seminte, cultivarea canepei fiind inca ilegala. Producatorii importa seminte de canepa de la fermierii internationali.