Sursă foto: wesleywinetips
Imaginează-ți cum guști dintr-o porție de paste, cu brânză rasă, bacon și piper negru, alături de un vin alb care completează perfect prânzul sau cina. Împreună cu o persoană specială din viața ta.
Sunt ingredientele unei zile perfecte și ale unuia dintre cele mai populare preparate italienești, pastele Carbonara.
Italia este recunoscută pentru preparatele sale unice, care nu se pot imita cu precizie. Este imposibil. Italienii au secretele lor bine păstrate de secole, iar țara se bucură de preparate gătite peste tot în lume.
Cine nu a auzit de pizza, risotto, paste?
Să parcurgem o impresionantă călătorie prin bucătăria italiană și să descoperim savorile peninsulei în formă de cizmă. Să ne încântăm și să ne delectăm cu cele mai populare preparate italienești.
Buon appetito! Formula de dinaintea mesei pe care italienii aleg să o rostească. Și o fac cu bucurie!
1. Risotto. Este un preparat originar din nordul Italiei, introdus de arabi pe teritoriul roman în timpul Evului Mediu. Cremos și bogat în brânză, preparat din soiuri de orez precum Arborio, Carnaroli, cultivate în nordul peninsulei.
Un preparat versatil, gătit în diverse feluri, însă printre cele mai populare este risotto alla milanese, rețetă ale cărei ingrediente sunt orezul, brânza Parmezan, untul, ceapa, șofranul care îi oferă o nuanță inconfundabilă de galben, și vinul alb.
Se pot înlocui ingredientele din preparatul original cu ciuperci, cârnați etc.
Sursă foto: freepik
2. Faimoasa Pizza Margherita, simbolul național al Italiei, întâlnită în toate colțurile lumii. Preparată din făină, apă, sare și drojdie de bere, se pare că pizza a pornit din Napoli, unde a fost gătită prima dată pentru regina Margherita di Savoia.
O rețetă simplă de pizza, dar cea mai populară. Sos autentic de roșii, brânză mozzarela care se topește în gură și aromă de busuioc de nestăvilit. Ingredientele minune ale acestui preparat și care sunt asociate cu cele trei culori ale drapelului național al Italiei.
Ce spui de o felie crocantă de pizza în care busuiocul din sosul incandescent de roșii îți gâdilă papilele gustative?
Sursă foto: plumstreetcollective
3. Tagliatelle al ragù alla Bolognese, un preparat originar din Bologna, ale cărui ingrediente de bază sunt pastele tradiționale tagliatelle și ragù (sos) făcut cu carne de vită, și roșiile. Unt, ceapă, morcov sunt ingrediente secundare din compoziția acestui fel de mâncare.
Sursă foto: eataly
4. Pastele Carbonara, unul dintre preparatele favorite ale Romei. Simplu, dar atât de gustos. Mixul bogat de brânză, ouă, guanciale și piper negru care învăluie spaghetele, este unic și nu poate fi descris în cuvinte, ci doar simțit.
Sursă foto: freepik
5. Tiramisu, denumire care provine din expresia tirami su sau ‘pick me up’, și face referire la efectul sublim al zahărului și cafelei. Un desert inventat recent, cu pișcoturi scăldate în cafea, cu straturi de cremă de mascarpone, ce se bucură de renume mondial.
Sursă foto: pexels
6. Gnocchi, un preparat tradițional de paste italiene asemănătoare cu găluștele noastre. Aluatul de gnocchi este făcut din cartofi, presat pe o răzătoare pentru a se crea acele striații care ajută sosul să adere foarte bine. Fiert în cantități mari de apă cu sare sau prăjit în ulei, gnocchi este unul din primele tipuri de paste.
Sursă foto: freepik
7. Ravioli, paste preparate prin adăugarea de umpluturi felurite între două straturi subțiri de aluat. Ingredientele principale ale acestui fel sunt făina de grâu și apa. Se fierb și se servesc împreună cu sosul preferat, ca prim fel.
Pot fi umplute cu carne, brânză, legume sau cu mix al unor ingrediente.
Sursă foto: freepik
Artă, muzică, istorie, arhitectură, bucătărie. Domenii aflate cumva în strânsă legătură, fiecare dintre acestea emanând senzațional. Senzaționalul Italiei.
Cui nu i-ar plăcea ca măcar o dată în viață să ajungă în țara ‘Caracatiței’, La Piovra, celebrul serial italian în care polițistul Corrado Cattani își dedică viața luptei împotriva mafiei.
Dar tu poți dedica seara persoanei dragi. Cum? Te inspiri de pe riviere.ro și gătești unul din preparatele italienești renumite în toată lumea.