Carnea de porc este una dintre cele mai frecvente tipuri de carne consumate la nivel mondial, cu dovezi de crestere a porcilor datand din 5000 i.Hr.
Carnea de porc este mancat in diverse forme, incluzad prajita (ca friptura de porc), fiarta (unele jamboane, inclusiv prosciutto italiana) sau afumate ori o combinatie a acestor metode (alte tipuri de jambon, kaiser, bacon sau Pancetta). Este, de asemenea, un ingredient comun pentru carnati. Mezelurile sunt ramura de gatit a produselor din carne, majoritatea fiind produse din carne de porc. Carnea de porc este un element alimentar tabu in islam, hinduism, budism, iudaism, si unele secte crestine, iar consumului sau este interzis.
Carnea de porc este un element de meniu popular, datorita modului diferit in care poate fi prepaprata si putand fi amestecata cu diverse condimente. Carnea de porc pe care o mancam astazi este mai sanatoasa decat a fost in trecut datorita progreselor tehnice. Este, in general, foarte frageda, cu o aroma delicata si poate fi savurata fiarta, prelucrata sau proaspeta.
Carnea de porc este provenita de obicei de la porci care sunt sacrificati inainte de varsta de un an. Mancam carne mai frageda si mai sanatoasa decat in urma cu multi ani datorita progreselor in cresterea animalelor.
Din moment ce porci sunt sacrificate la o varsta frageda, un porc este in mod normal taiat la o varsta intre 9 si 12 luni, in functie de rasa de porc si modul in care a fost hranit. De obicei porcul sacrificat cantareste in jur de 100 de kg, desi multi fermieri prefera sa astepte pana ce sunt in jur de 120 – 130 de kg inainte sa ii sacrifice.
Friptura de porc la tava
Reteta I – Friptura de porc la tava
Ingrediente necesare friptura de porc la tava:
- o pulpa de porc de un kilogram;
- o cana de ulei 100 de mililitri;
- pasta de tomate 2 linguri
- 400 de grame de rosii in bulion;
- sase catei de usturoi;
- 400 de mililitri de supa de carne;
- doua cepe mici;
- o lingurita de cimbru uscat;
- un varf de lingurita de sare;
- un varf de lingurita de piper.
Modul de preparare friptura de porc la tava
Spalam carnea o uscam si o taiem in felii de circa un centimetru grosime. Prajim in ulei feliutele de carne pana ce sunt rumenite pe ambele parti. Le punem apoi intr-o tava de cuptor impreuna cu rosiile tocate marunt, pasta de tomate, usturoiul pisat, supa de carne, ceapa taiata cubulete, cimbrul, piperul si sareaIncingem cuptorul si lasam tava circa 40 de minute la foc mic. Friptura de porc la tava se poate servi cu garnitura de piure. Pofta buna!!!
PS. Pe SuntGospodina poti gasi o reteta foarte buna de chiftele de proc.
Reteta II – Friptura de porc la tava
Ingrediente necesare friptura de porc la tava:
- un kilogram de carne de porc;
- 50 de grame de untura;
- un morcov mare;
- o ceapa medie;
- 5-6 boabe de piper;
- un catel de usturoi;
- un varf de cutit de sare.
Modul de preparare friptura de porc la tava:
Carnea macra se pune la sarat iar apoi se prajeste intr-un cuptor incins la foc mare. Se adauga morcovul taiat rondele, usturoiul, ceapa facuta cubulete si boabele de piper. Din cand in cand se verifica si se intoarce friptura iar in cazul in care sosul este scazut se mai adauga cate putina apa. Friptura mai trebuie scaldata si in propriul sos pentru a fi mai gustoasa.
Atunci cand friptura de porc la tava s-a rumenit pe ambele parti frriptura este gata. In cazul in care considerati ca friptura nu este suficient de patrunsa o puteti acoperii cu o folie de aluminiu si mai adaugati putina apa. Cand este gata friptura de porc la tava se taie bucatele si poate fi servita cu sosul din tava si cu diferite garnituri: varza calita, cartofi prajiti, piure de cartofi, fasole, soteuri de legume.
Pofta buna!!!