Vinerea Mare, cunoscută și ca Vinerea Patimilor – ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit și a murit pe cruce – este marcată de numeroase interdicții și obiceiuri creștine, care variază în funcție de regiune. Mulți oameni aleg să respecte aceste tradiții cu credința că astfel vor fi feriți de necazuri și vor avea parte de noroc și binecuvântări în restul anului.
Superstiții în Vinerea Mare: Ce NU ai voie să faci în această zi
- În Vinerea Mare nu este bine să muncești. Superstițiile spun că orice activitate desfășurată în această zi nu va avea spor și poate atrage un an plin de lipsuri și obstacole. De aceea, este de evitat să speli, să coși, să gătești sau să faci alte treburi gospodărești, pentru a nu o mâhni pe Sfânta Vineri.
- Potrivit tradiției, ouăle nu se vopsesc în Vinerea Mare. Dacă nu ai reușit să le pregătești în Joia Mare, mai ai la dispoziție ziua de sâmbătă pentru această activitate.
Vezi și: Peste 60% dintre angajatori vor acorda beneficii de Paște, anul acesta
Scăldatul în apă curgătoare – un obicei de purificare
În unele zone ale țării, există credința că, dacă te speli cu apă rece din râu sau pârâu în dimineața Vinerii Mari, te cureți de păcate și vei fi sănătos tot anul. Acest gest simbolizează purificarea sufletească și trupească și este considerat un act de respect față de suferința lui Iisus.
Trecerea pe sub masă, la biserică
Un alt obicei creștin întâlnit în această zi este trecerea pe sub Sfânta Masă din biserică, care simbolizează mormântul Domnului. Credincioșii se închină, trec de trei ori pe sub masă și sărută Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce, cerând iertare și ajutor divin.
Clopotele bisericilor nu mai bat
Vinerea Mare este o zi a tăcerii și a reculegerii. În semn de doliu pentru moartea Mântuitorului, clopotele bisericilor nu se mai trag, iar slujbele se țin într-o atmosferă de liniște profundă. În unele locuri, în locul clopotelor, se folosesc toacele din lemn.
Ce este bine să faci în Vinerea Mare
Pe lângă interdicții, există și câteva îndemnuri legate de fapte bune. Este bine să te rogi, să mergi la biserică, să aprinzi o lumânare pentru sufletele celor adormiți și să îți păstrezi inima curată. Mulți aleg să ajute persoane aflate în nevoie sau să se implice în acțiuni de voluntariat, ca gest de recunoștință și iubire creștină.
Sursă Informateca.ro: Sursa ta de informații actualizate și credibile