Ceea ce mananci iti poate afecta in mod direct santatatea, inclusiv riscul de a dezvolta boli cronice precum bolile cardiace, diabetul si cancerul.
S-a demonstrat ca dezvoltarea cancerului, in special, este puternic influentat de dieta pe care o tine persoana respectiva. Exista foarte multe produse alimentare ce contin anumiti compusi care ar putea contribui in lupta impotriva cancerului.
Broccoli
Broccoli contine sulforafan, un compus de plante gasite in legume crucifere, care pot avea proprietati anticanceroase puternice. Un studiu test a aratat ca sulforafan redus dimensiunea si numarul de celule canceroase de san cu pana la 75%.
In mod similar, un studiu pe animale a constatat ca tratarea soareci cu sulforafan a ajutat ucide celulele canceroase de prostata si volumul tumorii redus cu mai mult de 50%. Unele studii au constatat, de asemenea, ca un aport mai mare de legume crucifere ar fi broccoli pot fi legate de un risc mai mic de cancer de colon.
Morcovi
Mai multe studii au constatat ca mananca morcovi mai mult este legata de un risc scazut de anumite tipuri de cancer. De exemplu, o analiza a analizat rezultatele a cinci studii si a concluzionat ca consumul de morcovi poate reduce riscul de cancer de stomac cu pana la 26%. Un alt studiu a constatat ca un aport mai mare de morcovi a fost asociat cu 18% sanse mai mici de a dezvolta cancer de prostata.
Un studiu a analizat dietele a 1.266 de participanti cu si fara cancer pulmonar. Acesta a constatat ca fumatorii actuali care nu au mancat morcovi au fost de trei ori mai susceptibile de a dezvolta cancer pulmonar, comparativ cu cei care au mancat morcovi mai mult de o data pe saptamana.
Fasolea
Fasolea este bogata in fibre, care unele studii au gasit poate ajuta la protejarea impotriva cancerului. Un studiu a urmat 1.905 de persoane cu antecedente de tumori colorectale, si a constatat ca cei care au consumat mai fierte, fasole uscata au avut tendinta de a avea un risc scazut de recurenta a tumorii.
Un studiu pe animale, de asemenea, a constatat ca hranirea sobolani fasole neagra sau fasole marina si apoi inducerea cancerului de colon blocat dezvoltarea celulelor canceroase cu pana la 75%.
In functie de aceste rezultate, mananca cateva portii de fasole in fiecare saptamana poate creste aportul de fibre si de a ajuta la scaderea riscului de a dezvolta cancer.
Fructe de padure
Aceste fructe sunt bogate in antocianine, pigmenti de plante care au proprietati antioxidante si pot fi asociate cu un risc redus de cancer. Intr-un studiu la care au luat parte 25 de persoane cu cancer colorectal au fost tratate cu extract de afine timp de sapte zile, care a fost gasit pentru a reduce cresterea celulelor canceroase cu 7%.
Scortisoara
Scortisoara este cunoscuta pentru beneficiile sale de sanatate, inclusiv capacitatea sa de a reduce glicemia si usura inflamatie. In plus, unele studii test si animale au constatat ca scortisoara poate ajuta la blocarea raspandirii celulelor canceroase. Un studiu test a constatat ca extractul de scortisoara a fost capabil de a reduce raspandirea celulelor canceroase si induce moartea lor.
Un alt studiu test a aratat ca uleiul esential de scortisoara suprimat cresterea celulelor canceroase ale capului si gatului, si, de asemenea, a redus semnificativ dimensiunea tumorii. Un studiu pe animale, de asemenea, a aratat ca extract de scortisoara induse moartea celulelor in celulele tumorale, si, de asemenea, a scazut cat de mult tumorile a crescut si raspandirea.
Nucile
Cercetarile au constatat ca consumul de nuci poate fi legata de un risc mai mic de anumite tipuri de cancer. De exemplu, un studiu a analizat dietele a 19.386 de persoane si a constatat ca consumul unei cantitati mai mari de nuci a fost asociat cu un risc scazut de a muri de cancer. Un alt studiu a urmat 30.708 participanti pentru pana la 30 de ani si a constatat ca consumul regulat de nuci a fost asociat cu un risc scazut de cancer colorectal, pancreatic si endometrial.
Uleiul de masline
Uleiul de masline este cunoscut pentru beneficiile sale, asa ca nu e de mirare ca este unul dintre punctele forte ale dietei mediteraneene. Mai multe studii au constatat chiar ca un aport mai mare de ulei de masline poate ajuta la protejarea impotriva cancerului.
De exemplu un studiu care a analizat ratele de cancer in 28 de tari din intreaga lume a constatat ca zonele cu un aport mai mare de ulei de masline au scazut ratele de cancer colorectal.