Simbol al feminitatii, parfumul este semnatura noastra olfactiva. Incarcat cu o putere evocatoare, parfumul ne reflecta personalitatea, incarneaza imaginea noastra, ne sublimeaza. Un val invizibil, un secund al pielii noastre, parfumul se alege cu deosebita grija si se imblanzeste deoarece suntem unice si fiecare tip de piele reactioneaza in mod diferit la notele care compun parfumul.

Parfumurile sunt declinate in sapte mari familii (florale, lemnoase, orientale, hesperide, fresh, feriga (fougere), tutun (piele), aldehide, citrice si organice. Feminine, masculine sau mixte, acestea se impart la randul lor in sub-familii. Pentru a alege cat mai bine cu putinta un parfum, trebuie sa tinem cont de parfumurile care scot in evidenta notele noastre preferate.

Intelege structura parfumului. Un parfum reprezinta o constructie, simbolizata de piramida olfactiva. Compusa din trei nivele, aceasta descrie principalele note care se dezvaluie pe masura evolutiei parfumului. Notele de varf (citrice si mirodenii) sunt cele mai volatile: acestea sunt cele care creeaza in special primele impresii. Se estompeaza in cateva minute pentru a lasa locul notelor de mijloc (florale, verzi, fructate sau condimentate) care reflecta personalitatea parfumului. Al treilea nivel perceput de nasul nostru sunt notele de baza lemnoase sau balsamice care persista timp de mai multe ore. Ele sunt cele care ofera tinuta unui parfum.

Lasa parfumul sa evolueze. Pentru a descoperi un parfum, il putem lasa cateva secunde pe un tester, pe piele. Iti place acel parfum? Incearca-l intai si intai la incheietura mainii. Nu ceda tentatiei de a-l cumpara imediat si lasa-l sa evolueze pret de cateva ore. PH-ul pielii si nivelul sau de lipide fac ca aromele sa varieze si joaca un rol important in ceea ce priveste tinuta acestuia. De-a lungul orelor, parfumul se dezvaluie, isi dezvaluie notele de mijloc, pe care le simtim pana la patru ore de la vaporizare si notele de baza, care persista uneori si cateva zile.

Notele de baza sunt cel mai adesea cele care creeaza memoria olfactiva.

Apa de colonie, apa de toaleta, apa de parfum sau extras? Care este diferenta intre toate acestea? Apa de colonie, proaspata si rafinata, afiseaza un procentaj de extras variind intre 3 si 5%. Apa de toaleta contine un extras de 8-12% spre deosebire de 12-20% in cazul apei de parfum. Extrasul, sau parfumul ofera o concentratie de 18-30%. Diferenta intre aceste categorii consta in concentratia lor si moleculele odorante care conditioneaza intensitatea parfumului.