Cercetarile au aratat ca o dieta sanatoasa va poate reduce riscul de anumite tipuri de cancer. De asemenea, aceasta poate contribui la prevenirea altor afectiuni, cum ar fi diabetul de tip 2, osteoporoza si bolile cardiace. Un beneficiu al unei alimentatii bune este ca va ajuta sa mentineti o greutate sanatoasa. Persoanele care sunt supraponderale sau obeze sunt expuse riscului unor probleme de sanatate mai mari. In general, un regim alimentar cu fibra inalta, cu continut redus de grasimi si exercitii regulate va pot ajuta sa pierdeti greutatea si sa o pastrati departe.

Exista studii in curs privind alimentatia si sanatatea. Cercetatorii continua sa analizeze daca anumite alimente si nutrienti pot reduce riscul de cancer. Rezultatele nu sunt consecvente si variaza in functie de persoana. Urmatoarele lucruri pot ajuta.

Fructele si legumele va pot reduce riscul de cancer pulmonar, oral, esofagian, stomac si colon.
Dieta mediteraneana poate proteja impotriva cancerului. Aceasta dieta se concentreaza pe alimente precum peste, fructe si legume, fasole si boabe intregi.

Calciu si vitamina D pot reduce riscul de cancer colorectal, iar acidul folic poate fi protejat impotriva cancerului. Puteti reduce riscul de probleme de sanatate alimentand o dieta sanatoasa, echilibrata. Aceasta include o varietate de fructe, legume, boabe intregi, legume (fasole uscata si mazare), fructe cu coaja lemnoasa si seminte. In ceea ce priveste proteinele, se mananca cantitati moderate de peste, pasari de curte, carne macra si produse lactate fara grasimi.

Anumite grasimi ar trebui sa faca parte dintr-o alimentatie sanatoasa. Pot reduce riscul de boala. Grasimi “bune” va pot ajuta sa reduceti nivelul total al colesterolului.

Printre grasimile bune se numara:

Grasimi mononesaturate
Se gasesc in ulei de rapita, masline, avocado, arahide si alte uleiuri de nuci. Se gasesc de asemenea in pastai, masline, seminte, fructe cu coaja lemnoasa, butter de fructe cu coaja lemnoasa si avocado.

Grasimi polinesaturate
Se gasesc in uleiuri vegetale precum porumb, floarea soarelui si sofranas. De asemenea, se gasesc in porumb, soia si tipuri de boabe, legume, fructe cu coaja lemnoasa si seminte.

Acizi grași Omega-3
Se găsesc în pește cum ar fi somonul, heringul, sardinele și macroul. Se găsește și în semințe de flaxan, ulei de semințe de faxantum și nuci. Acizii grași Omega-3 din pește sunt deosebit de buni pentru sănătatea dvs.

Trebuie să evitați sau să limitați grăsimile „toxice”. Acestea includ grăsimile trans și saturate. Acestea se găsesc în alimente rapide, alimente prăjite, mâncăruri de gustare și produse de panificație. Grăsimile “rele” pot crește nivelul total al colesterolului.