Pubertatea la fete

Pubertatea sau adolescenta este tranzitia dintre copilarie si maturitate. Toate informatiile pe care le gasesc online sau discutiile cu prietenii au toate impactul asupra modului in care fetele isi inteleg corpurile si emotiile in schimbare. Este important sa se poata separa realitatea de fictiune. Inainte ca o fata sa ajunga la inceputul puberitatii, ca parinte trebuie sa ai o conversatie sincera despre schimbarile pe care le va suferi cu corpul ei. Daca sunteti mai confortabil cu o opinie de specialitate, faceti o intalnire pentru a discuta cu medicul de familie si discutati schimbarile care au loc de-a lungul mai multor ani.

Schimbarile asociate pubertitatii pot fi dificile. Multe fete cu sufletul la gura asteapta ocazia de a purta un sutien pentru prima data sau de a se gandi la a deveni mama in viitor. Toate celelalte modificari, cum ar fi primul ciclu menstrual sau modificarile dimensiunii sale, de exemplu solduri mai mari, pot fi inspaimantatoare. Trebuie sa-i explici detaliat toate etapele pubertatii care o vor afecta fizic si emotional.

Fetele incep sa aiba pubertate la diferite varste. Poate incepe chiar de la varsta de 9 de ani. Pana in 15, majoritatea fetelor s-au dezvoltat pe deplin. In acesti ani, atat trupul, cat si emotiile ei se vor schimba.

In prima etapa, dezvoltarea sanului incepe cu aspectul unor muguri mici, sani, sub mameloane. Este posibil sa dureze pana la doi ani pana sanii se vor dezvolta pe deplin. Cresterea parului va incepe in brate, in picioare, in brate si in zona pubiana. Ele vor incepe sa transpire mai mult si vor produce miros de corp in timpul activitatii fizice, iar cocosurile pot incepe sa apara. Fetele vor suferi de asemenea o crestere a inaltimii si greutatii pentru a se pregati pentru perioadele lor.

Majoritatea fetelor au prima perioada menstruala la varsta de 12 sau 13 de ani. Unele fete o experimentau mai devreme, iar altele o primesc mult mai tarziu.

Emotia nu e noua pentru fete. Cu toate acestea, multe fete tinere vor experimenta o gama mai larga de emotii atunci cand incep pubertatea. Uneori se va simti ca o „furtuna” de emotii, variind de la iritabilitate la tristete. Din fericire, emotiile incep sa se niveleze pana la sfarsitul pubertatii.