Care este cea mai buna pozite de somn

Cea mai buna pozitie de dormit este, in general, cea care promoveaza cel mai bun somn. Acest lucru variaza de la persoana la persoana pe baza preferintelor personale si a factorilor fizici si medicali. In timp ce unele studii sugereaza ca este de preferat sa dormiti pe o parte, asa cum vom vedea mai jos, nu exista o solutie unica. Cititi mai departe pentru a afla mai multe despre beneficiile si riscurile asociate diferitelor pozitii de dormit.

Dormitul pe o parte, asta este cea mai frecventa pozitie?

Majoritatea oamenilor prefera sa doarma de partea lor. Acest lucru este sustinut de un studiu care arata ca copiii dorm in lateral, in spate si in fata in mod egal, cu o preferinta crescanda pentru pozitia laterala atunci cand se apropie de varsta adulta. Dormitul lateral cu bratul deasupra capului este cea mai comuna pozitie de somn, reprezentand 55% din timp adormit in pat. Cercetarile sugereaza ca pozitia laterala preferata creste odata cu varsta, datorita pierderii flexibilitatii coloanei vertebrale.

Cu toate acestea, pacientii cu insuficienta cardiaca evita instinctiv pozitia din partea stanga in timpul somnului, posibil pentru a evita disconfortul si respiratia scurta. In schimb, aceasta populatie prefera sa doarma in pozitia dreapta.

Dormind in pozitia fetala

Traversele laterale care se curbeaza spre interior cu picioarele indoite dorm in pozitie fetala. Dormitul in pozitie fetala are multe dintre aceleasi beneficii ca si somnul lateral. Cercetarile au constatat, de asemenea, ca dormitul in pozitie laterala reduce in mod semnificativ frecventa apneei in somn neregulile de respiratie.

Din pacate, dormitul in pozitie fetala poate provoca dureri articulare sau rigiditate pentru unele persoane. Pentru a reduce riscul de disconfort, ondulati-va intr-o pozitie relativ slabita sau cu o perna intre genunchi.

Dormind intins pe spate

Somnul din spate poate promova o mai buna aliniere a coloanei vertebrale si poate reduce presiunea asupra membrelor ranite. Cu toate acestea, dormitul pe spate nu este recomandat tuturor.

Studiile indica faptul ca dormitul pe spate ar putea agrava anumite conditii precum sforaitul si apneea de somn. Somnul din spate, de asemenea, nu este optim pentru persoanele cu arsuri la stomac sau GERD. Desi majoritatea femeilor raporteaza ca au dormit ocazional pe spate in timpul sarcinii, aceasta pozitie nu este recomandata femeilor insarcinate, deoarece a fost posibil asociata cu nasteri mortale tarzii in al treilea trimestru.

Dormind pe burta

Doar un mic procent din oameni prefera sa doarma pe stomac, cunoscuta si sub numele de pozitie frontala sau inclinata. Miscarile respiratorii ale cutiei toracice necesita mai multa energie din cauza necesitatii de a ridica corpul impotriva gravitatiei in pozitia frontala, ceea ce ar putea explica de ce multi oameni evita sa doarma la stomac.

Acest lucru este sustinut de studii efectuate pe sugari care arata ca pozitia predispusa determina o frecventa cardiaca mai mare decat pozitia din spate si poate creste vulnerabilitatea lor la sindromul de moarte subita al sugarului si la hipertermie. De fapt, Academia Americana de Pediatrie recomanda tuturor sugarilor sa doarma pe spate pentru a evita aceste riscuri.

Adultii varstnici rareori dorm in pozitii predispuse, probabil si din cauza efortului suplimentar necesar pentru respiratia din cusca respiratorie si a lipsei de flexibilitate a maduvei spinarii.

In pozitia de dormit frontal, dormitul cu o perna plana sub pelvis si stomac poate ajuta la mentinerea coloanei vertebrale aliniate. Dormitul cu o perna plana sau fara perna sub cap poate promova, de asemenea, o mai buna aliniere a coloanei vertebrale.

In plus, s-au gasit pozitii predispuse la somn care ajuta la tratarea persoanelor cu simptome respiratorii ca urmare a Covid-19.

Consideratii pentru alegerea pozitiei de somn potrivite pentru dvs.

Alegerea pozitiei corecte de somn depinde de o serie de factori. Acestea includ preferinte personale, precum si factori fizici si medicali, cum ar fi:

– Varsta
– Dureri de spate si umeri
– Apnee de somn
– Sforaitul
– Sarcina

Este adesea provocator sa schimbi pozitiile personale de dormit. Odata ce am adormit, s-ar putea sa descoperim ca ne intoarcem la ceea ce este familiar. Utilizarea pernelor si a suporturilor pentru spate va poate ajuta sa va mentineti in noua dvs. pozitie in timpul noptii.

Pozitii de somn pentru ameliorarea durerilor de spate si umar

Cercetarile indica faptul ca este posibil sa se reduca durerile si disconfortul la spate si umeri si sa creasca calitatea somnului prin modificarea posturii de somn. Cea mai buna pozitie de somn atat pentru durerile de spate inferioare, cat si pentru cele superioare este pe spate. Aceasta pozitie distribuie greutatea pe intreaga coloana vertebrala. Pentru a ajuta la mentinerea curbei naturale a coloanei vertebrale, asezati o perna sub genunchi. Cele mai bune pozitii de somn pentru durerile de gat sunt pe spate sau lateral.

Dormitul lateral cu bratul deasupra capului poate agrava si intarzia vindecarea unei leziuni acute la cot si poate duce la dureri cronice. Prin urmare, persoanele cu cot de tenis care prefera sa doarma pe partea lor ar trebui sa tina bratul in jos.

Pozitii de somn pentru apnee in somn si sforait

Persoanele cu apnee in somn experimenteaza un somn mai usor si un somn mai putin profund in comparatie cu persoanele fara apnee. Exista, de asemenea, o relatie puternica intre istoricul sforaitului si plangerile legate de somnolenta diurna. Mai mult, multi adulti dorm cu un partener, iar sforaitul si simptomele asociate apneei de somn pot avea un impact negativ asupra somnului si functionarii in timpul zilei. Somnul slab a fost, de asemenea, legat de intoleranta la glucoza, rezistenta la insulina si diabetul de tip 2, printre alte rezultate negative asupra sanatatii.

Pozitia corpului in timpul somnului poate reduce sforaitul si poate imbunatati apneea in somn. Un studiu a constatat ca 50% dintre pacientii cu apnee de somn obstructiva usoara si 19% cu apnee de somn obstructiva moderata au vazut o reducere de 50% a evenimentelor de apnee de somn prin somn intr-o pozitie non-decubit. Cercetarile au constatat, de asemenea, ca dormitul in pozitie laterala scade frecventa si severitatea acestor evenimente la pacientii cu apnee de somn obstructiva si cu apnee de somn centrala. Prin urmare, somnul in pozitie laterala este recomandat persoanelor cu apnee de somn atat obstructiva cat si centrala.

In plus fata de terapia pozitionala, alte optiuni de tratament pentru apneea in somn includ:

– Evitarea alcoolului si a anumitor medicamente, cum ar fi somniferele
– Folosirea presiunii pozitive continue a cailor respiratorii (CPAP)
– Exercitarea
– Pierderea excesului de greutate
– Utilizarea aparatelor orale
– Renuntarea la fumat
– Tratarea problemelor medicale asociate

Cea mai buna pozitie de somn in timpul sarcinii

Dormitul lateral este recomandat ca cea mai buna pozitie de somn in timpul sarcinii. Cercetarile indica faptul ca inca de la 20 de saptamani, pozitia din partea stanga poate afecta pozitiv fluxul de sange catre fat. Majoritatea femeilor declara ca au petrecut ceva timp dormind pe spate in timpul sarcinii, dar aceasta pozitie nu este recomandata, deoarece poate fi un factor de risc pentru nastere mortala dupa 28 de saptamani de gestatie.

Majoritatea studiilor sugereaza o nevoie crescuta de somn in timpul sarcinii. Nivelurile ridicate de hormoni necesari pentru mentinerea sarcinii induc, de asemenea, somnolenta. In acelasi timp, este foarte frecvent ca femeile gravide sa experimenteze dureri de spate, arsuri la stomac, greata si urinare excesiva noaptea, toate acestea putand interfera cu somnul. Mai mult, sarcina creste riscul aparitiei tulburarilor de somn, cum ar fi apneea obstructiva a somnului, sforaitul si sindromul picioarelor nelinistite.

O cantitate tot mai mare de date arata ca tulburarile de somn au un impact negativ asupra rezultatelor sarcinii. Conditiile legate de moartea fetala, cum ar fi hipertensiunea materna, diabetul gestational si restrictia cresterii fetale, au fost toate asociate cu intreruperea somnului matern.

Cateva sfaturi pentru a promova un somn mai bun in timpul sarcinii includ:

– Evitarea cofeinei inainte de culcare
– Evitati alimentele acide, prajite si condimentate pentru a preveni arsurile la stomac
– Stingeti luminile si mentineti zgomotul la minimum
– Deconectati-va de la dispozitivele electronice
– Gasiti o temperatura placuta
– Folositi perne pentru corp si perne cu pana