Atunci cand construiesti o casa, este important modul in care planifici toate detaliile. Fundatia, zidurile si finisajele interioare sunt importante, insa nu poti trece cu vederea nici elementele pe care le folosesti la exterior. Gardul este primul element la care te poti gandi. Este foarte important sa iti inconjori curtea cu un gard solid, care sa iti asigure protectie si intimitate. Un material tot mai popular atunci cand vine vorba de garduri este WPC, adica Wood Plastic Composite.
Acesta reprezinta un produs fabricat din faina de lemn, in proportie de peste 50% si deseuri de materiale plastice. Amestecul obtinut este tratat cu solutii care ii confera rezistenta impotriva unui numar mare de factori externi care i-ar putea dauna. Daca vrei sa finalizezi constructia casei tale cu un gard de calitate sau daca doresti sa iti renovezi locuinta si sa schimbi gardul, iata ce este un gard WPC si de ce reprezinta o solutie foarte avantajoasa!
Din ce materiale este construit un gard WPC
WPC reprezinta un material dintre cele mai populare in intreaga lume atunci cand vine vorba despre construirea de garduri sau dusumele de calitate. Este un amestec de materiale, insa lemnul este baza acestui amestec. Faina din lemn, mai exact, contribuie cu peste 50% la formarea compozitiei. Pot fi incluse cantitati importante de fibre organice, aditivi si materiale de natura termoplastica. Astfel, se obtine un material solid si maleabil. De altfel, faptul ca este format in mare parte din fibre vegetale ajuta WPC-ul sa fie considerat un material biocompozit.
Desi este considerat un material modern si are toate calitatile necesare pentru a fi tratat ca o solutie adaptata standardelor anului 2021, WPC-ul nu este deloc o descoperire recenta. El a fost utilizat inca de la inceputul anilor 1900 in industria auto, insa ulterior folosirea sa a ajuns sa fie practicata si in alte domenii, inclusiv in cel al constructiilor de garduri si podele.
Cum se obtine WPC?
In traducere, WPC inseamna Compozit Lemn-Plastic. Modalitatea prin care este fabricat acest material este una complexa, care ii confera multe avantaje. WPC-ul se obtine prin turnare centrifugala, extrudare, turnare prin injectie si multiple comprimari si termoformari. Astfel, placile de gard WPC devin rezistente si garanteaza longevitatea in timp. Prelucrarea materialelor se face la o temperatura de maximum 2000 de grade Celsius pentru a pastra lemnul in cea mai buna stare.
Combinat cu celelalte materiale si cu aditivi care ii asigura rezistenta, lemnul ajunge sa fie protejat eficient de radiatii UV, insecte si mucegaiuri. Toti acesti factori sunt extrem de daunatori gardurilor obisnuite din lemn, asadar un prim avantaj al unui gard WPC este durabilitatea.
Avantajele oferite de WPC
Rezistenta in timp este un argument destul de important pentru care ai putea alege sa montezi un gard WPC, insa exista si alte beneficii aduse de acest material, dupa cum urmeaza:
- proprietati ignifuge – ai posibilitatea de a opta pentru panouri WPC ignifugate daca alegi sa cumperi de la producatori buni. Astfel, obtii un gard din lemn care va rezista la foc;
- usor de intretinut – WPC-ul nu necesita intretinere periodica, deoarece materialul este foarte rezistent la factorii externi si nu isi schimba culoarea, pastrandu-si textura timp de multa vreme;
- prelucrare facila – prelucrarea se realizeaza foarte simplu in cazul placilor de WPC. Acest aspect ajuta si la o montare usoara.
Daca vrei sa alegi un gard rezistent, apeleaza la solutiile oferite de Construiesti! Alege calitatea si rezistenta, apeland la un material prietenos cu mediul inconjurator!