Inainte sa imi permit sa investesc intr-un esspressor profesional sau o rasnita de cafea, inainte sa cumpar pentru prima data boabe de cafea proaspat prajite, am facut cunostinta cu french press (presa franceza). Pasiunea mea pentru cafea era atunci la inceput, iar dorinta de a experimenta si a cunoaste se vedea limitata de buget. Astfel ca presa franceza era the obvious next step.
Cafeaua facuta la presa franceza este foarte aromata, nu contine zat si este usor de facut. Gustul deosebit se datoreaza uleiurilor aromatice din cafea, care nu sunt indepartate in procesul de extractie (spre deosebire de filtrul obisnuit de cafea).
Presa franceza, sau cafetiera cu piston, este cu cilindru de sticla prevazut cu capac si cu un filtru fin in interiorul sau. Filtrul din interior este manevrat cu ajutorul unui piston, zatul fiind separat astfel de cafea.
Cum o folosesc:
Scot capacul impreuna cu filtrul si pun cafeaua macinata in cilindrul de sticla. Cantitatea de cafea macinata variaza in functie de numarul de cesti de cafea si de taria dorita. Macinatura cafelei este medie spre grosiera si uniforma. Altfel, filtrul se poate infunda.
Apoi adaug apa fierbinte, lasand cel putin 2-3 cm fata de marginea de sus a cilindrului. Ideal, temperatura apei ar trebuie sa se fie cam 95-96 de grade. Fara termometru, o metoda safe este ca dupa ce apa fierbe, sa o iau de pe foc si sa astept un pic inainte sa o torn in presa. Cantitatea de apa depinde iar de numarul de cesti de cafea si de taria dorita. Amestec apoi usor cu o lingurita pentru a ma asigura ca intreaga cantitate de cafea a fost udata de apa si ca nu a ramas cafea plutind la suprafata.
Ma asigur ca filtrul este aproape lipit de capac, si pun capacul impreuna cu filtrul peste cilindru. Acum trebuie sa astept infuzarea cafelei. Timpul de infuzare depinde de macinatura cafelei, insa trebuie sa se incadreze intre 3-5 minute. Cu cat macinatura cafelei este mai fina, cu atat timpul de infuzare va fi mai mic – si invers.
Presele de cafea sunt relativ ieftine (intre cateva zeci de lei si cateva sute), iar gustul cafelei rezultate este superior fata de o cafea facuta la filtrul clasic. Uleiurile aromatice ale cafelei sunt pastrate in ceasca, iar astfel ma pot bucura in totalitate de aroma cafelei.
La sfarsitul timpului de infuzare, imping pistonul in jos incet si cu grija, tinand cu mana de capac. Acum tot zatul din cafetiera va ramane la fund. Torn cafeaua in cesti imediat. Nu o las in presa franceza dupa terminarea timpului de infuzare, altfel cafeaua va continua sa se infuzeze, iar gustul se va schimba.
Am auzit despre dark roast, medium roast, light roast. De fapt, exista o multime de variante in care micile si minunatele boabe de cafea se pot transforma prin procesul de prajire. Ca iubitor al acestei licori ce aduna oameni la un loc mai mult decat orice altceva, de obicei intalnirile se dau la o cafea, este interesant sa explorezi diversele arome, notele subtile din fiecare boaba.
Ce inseamna omni roast?
Stilul omni roast imbratiseaza ideea ca, odata prajita corect, cafeaua poate fi folosita in toate metodele de preparare, fie espresso, filtru, presa. Bineinteles, ca nu va avea acelasi gust de fiecare data, pentru ca espresso evidentiata aciditate, si notele citrice, daca acestea exista, iar o presa francez evidentiaza corpolenta si poate cateva note de fructe negre.
Asa ca, data viitoare cand ne gandim ca o cafea trebuie sa fie neagra, arsa si un espresso adevarat trebuie sa fie amar, pentru ca asta ne trezeste mai bine, sa ne aducem aminte ca boabele de cafea au fiecare o savoare aparte, in functie de zona din care provin, ca o cafea buna se poate bea si fara lapte si zahar, folosite des pentru a mai taia din amareala, ca un espresso bun este dat si de omni roast.
Cafe Au Lait
Mereu am spus ca m-as putea muta in Franta numai pentru croissantul minunat din fiecare dimineata pe care l-as putea gasi oriunde, la doi pasi de mine. Bineinteles, acompaniat si de o cafe au lait. Iar in diminetile tarzii de weekend, le-as imprieteni pe toate si cu un pahar (sau doua) de cidru.
Simpla incercare de a recrea acasa un mic-dejun frantuzesc ma face sa simt iar entuziasmul unei dimineti de vacanta. In care, chiar daca ai dormit prea putin si inca te dor picioarele dupa atata umblat, te-ai trezit devreme de emotie si din dorinta de a putea cuprinde pana seara cat mai multe aventuri in noul oras.
Cafe au lait este versiunea frantuzeasca a unui latte. Plina de lapte, este foarte usor de facut si e perfecta pentru a inmuia in ea un croissant cu unt. Se serveste in cani largi si contine jumatate cafea, jumatate lapte.
Cafeaua se prepara la french press sau filtrul de cafea (nu espresso) si trebuie sa fie suficient de tare. Se folosesc cam 9g cafea macinata la 150 ml de apa. Laptele se incalzeste pana devine fierbinte, sau poate fi chiar frotat folosind teava de aburi a espressorului. In mod traditional, cafe au lait nu contine si spuma de lapte, insa nu este gresit sa adaugati putina pe deasupra, daca va place. Pentru a se amesteca uniform, laptele si cafeaua preparata se toarna in cana in acelasi timp.
Daca aveti timp si va place, puteti incerca sa faceti croissantele in casa. Eu am gasit o reteta foarte bine detaliata aici. Procesul este destul de complicat si trebuie inceput cam cu 3 zile inainte, asa ca dupa prima experienta (aproape reusita) de a le face, eu am decis ca de acum inainte sa le cumpar. Daca aveti un Mega Image pe aproape, croissantele lor sunt delicioase si va puteti bucura de un mic dejun frantuzesc fara sa trebuiasca sa rezistati tentatiei unei tavi intregi de croissante facute in casa.
Nota interna! Ghid despre cum sa alegi cel mai bun espressor