smart tv

DTV sau televiziunea digitala este un sistem de telecomunicatii care receptioneaza sunete si imagini (canale TV) prin intermediul semnalelor digitale. Un proces destul de diferit fata de televiziunile analogice care necesita receptionarea semnalelor de tip analogic.

Prima idee de televiziunie digitala a aparut in anul 1990 in Europa si s-au dezvoltat 3 modele de transmisie: DVB-T, DVB-S si DVB-C. In general, televizoarele mai noi toate suporta aceasta functie de telecomunicatie. Astfel, semnalul digital este transmis intr-un mod copresat iar calitatea atat a sunetului cat si cea video sunt superioare in comparatie cu semnalele analogice.

DTV prezinta cateva avantaje destul de importante in comparatie cu televiziunea analogica:

  1. Utilizarea bandei de transmisie se face intr-un mod mai eficient, lucru care se traduce prin mai multe canale pe aceeasi banda si calitate audio/video mai buna.
  2. Se pot adauga servicii suplimentare si interactive precum: programe TV inteeractive, ghiduri electronice ale programelor, servicii de timp multicasting sau video-on-demand (IPV)
  3. Are o compatibilitate crescuta si marita pentru tehnologiile moderne cum ar fi: Dvd-ul, BlueRay-ul sau conectarea unui calculator.
  4. Un alt avantaj important il reprezinta faptul ca puteti inregistra programe si emisiuni TV atunci cand nu aveti posibilitatea sa va uitati la ele, oferindu-va posibilitatea sa le urmariti ulterior.

 Bineinteles, ca orice produs si tehnologie din lume, are si cateva dezavantaje dar care nu sunt deosebit de importante. De exemplu, tunerele digitale sunt mai scumpe decat cele analogice si semnalul este mai fragil deoarece exista o insuficienta actuala de largime de banda si a algoritmilor de compresie. Astfel, imaginea poate deveni uneori nelacra sau se poate bloca.

 Ca sa va ofer o explicatie mai simpla si pe intelesul tuturor, televizoarele dotate cu un tunet de tip DTV va poate ajuta sa receptionati programe digitale, HD de o calitate superioara. Dupa cum am mentionat si mai sus, televizoarele noi au un astfel de decodor integrat in comparatie cu televizoarele vechi care necesita un adaptor special care sa transforme semnalul analog in semnal digital.

 In concluzie, functia DTV la un smart tv reprezinta un tuner integrat care poate receptiona televiziune digitala (cu o calitate a sunetului si a imaginii mai buna, suportand canale HD) fara a fi nevoie de adaptoare separate. In general, televizoarele noi dispun de aceasta tehnologie iar in momentul de fata, toti providerii mari de servicii de telecomunicatii din Romania ofera televiziune digitala compatibila.