Nu exista reguli stricte atunci cand vine vorba de forma abajurlui, deoarece estetica este subiectiva. In zilele de astazi, exista diferite corpuri de iluminat cu difetite tipuri de abajur. Totusi, noi va sfatuim ca acesta sa aiba aceeasi forma ca si baza lampii deoarece, in acest fel, vor arata mult mai bine. Amestecarea si potrivirea formelor ar putea strica echilibrul estetic.

Unghiurile laterale ale unui abajur este o alta caracteristica de care ar trebui sa tineti cont. Practic majoritatea produselor sunt conice, robuste sau usor ovale, iar colturile pot fi ascutite, rotunjite sau taiate la unghiuri de 45 °. Totodata, marginea inferioara poate fi dreapta sau usor rotunjita. Alegerea abajurului tine doar de preferintele personale, insa ar fi indicat sa tineti cont de aspectele mentionate anterior.

Care sunt cele mai populare forme de abajur?

Forma cilindrica

Aceasta forma simpla are partea superioara rotunda, iar laturile sunt verticale. Sunt extrem de des utilizate datorita faptului ca distribuie lumina in mod egal atat in partea de sus cat si in cea de jos.

Forma ovala

Aceasta forma eliptica este in esenta o versiune alungita a formei standard cilindrice. Capetele sale rotunjite ii confera un aspect placut, comparativ cu abajururile robuste.

Formele patrate

Aceste abajururi patrate, dreptunghiulare, hexagonale sau octogonale au laturi verticale, dar pot fi si conice si se potrivesc extrem bine cu lampile care au un design modern. De altfel, se pot folosi si la decorarea camerelor in stil minimalist.

Care este dimensiunea potrivita pentru un abajur?

Inlocuiti un abajur vechi si doriti ceva diferit? Sau, cumparati o lampa noua care nu vine cu abajur? Indiferent de raspuns, sa stiti ca poate fi dificil sa va dati seama de dimensiunea corecta a acestuia. Exista factori estetici si functionali de luat in considerare. De asemenea, este important sa luati cateva masuratori cheie ale bazei lampii: inaltimea de jos pana sub dispozitivul de prindere si diametrul.

Care este cel mai bun material pentru abajururi?

Calitatea luminii depinde in totalitate de materialele din care este confectionat abajurul. De exemplu, daca scopul principal al unei lampi este de a oferi lumina ambientala puternica, atunci va trebui sa achizitionati un abajur din material textil translucid. Pe de alta parte, pentru o lampa de masa destinata lecturii, ar fi mai bine sa alegeti o nuanta mai inchisa si un material mai gros.

Care sunt cele mai utilizate materiale pentru abajururi?

Matase – tesatura neteda eleganta, ale carei fibre actioneaza ca niste fasciculi mici pentru a imprastia lumina cu un luciu unic. De altfel, matasea este un material sigur, care nu va lua foc in urma supraincalzirii.

Poliesternul – Material textil de lunga durata, care poate fi gasit in diferite culori si forme. Acest material ofera un aspect estetic placut abajurlui.

Bumbac – Optiune ieftina pentru tesaturi, cu o durabilitate mare in timp. Acesta poate fi complet intins pe cadrele abajurului, insa se gasesc modele si cu bucati de bumbac plisat.

Hartia – Aceasta poate fi colorata astfel incat sa para ca detineti un model vintage.

Sticla – Sticla alba opaca poate fi un abajur perfect.