Te-ai uitat vreodata in oglinda si te-ai intrebat “De ce imi sunt patati dintii?”, ei bine, nu esti singur. Dintii pot avea modificari de culoare, ajungand sa aiba nuante de galben, portocaliu-rosu, verde, albastru, maro, gri si negru, iar motivele sunt diverse. Petele pot aparea treptat si pot fi trecute cu vederea pana la un moment dat sau pot aparea imediat in nuante destul de intunecate.
Iata care sunt principalele motive pentru care dintii se pot pata:
Consumul de anumite alimente. Fructele de padure, rosiile si alte fructe extrem de pigmentate sunt alimente care, daca sunt consumate frecvent, pot pata dintii. Totodata, o dieta bogata in zahar si carbohidrati simpli poate favoriza dezvoltarea bacteriilor in cavitatea bucala, acesta fiind un alt motiv al decolorarii dintiilor.
Anumite bauturi. Ceaiul iti pateaza dintii? Da, bauturile colorate, cum ar fi vinul rosu, cafeaua si ceaiul negru, pot pata daca stau pe dinti pe tot parcursul zilei. Sucurile acidulate si bauturile energizante sunt, de regula, bogate in zahar si pot cauza si ele o decolorare a dintilor.
Fumatul. Nu este o surpriza pentru nimeni faptul ca fumatul poate pata si intuneca dintii in timp.
Consumul de anumite medicamente. Exista anumite antibiotice care pot face ca dintii sa devina cenusii. Tetraciclina si doxiciclina, administrate copiilor mai mici de 8 ani, pot avea acest efect negativ. De asemenea, unele antihistaminice, medicamente pentru hipertensiune arteriala si medicamente antipsihotice pot pata dintii la adulti. Inainte de orice tratament, trebuie discutat cu medicul specialist pentru a afla care sunt efectele secundare potentiale ale medicamentelor pe care urmeaza sa le iei.
Genetica. S-ar putea, de asemenea, sa fie in gena ta dintii care sa se pateze mai usor sau care sa aiba smalt care este in mod natural mai galben. In acest caz, poti trata problema apeland la ajutorul unui medic stomatolog care sa-ti administreze un tratament de albire profesionala.
Fluorura excesiva. Fluoroza, o supraexpunere a dintilor la fluor in perioada de dezvoltare a dintilor, poate provoca decolorare. Acest lucru este adesea cauzat de consumul excesiv de apa potabila fluorata sau de sucuri si suplimente cu fluor in perioada copilariei.
Igiena orala precara. Dintii patati sau galbeni pot fi, de asemenea, un semn al acumularii de placa bacteriana. Daca nu iti periezi dintii in mod regulat, nu folosesti ata dentara si nu iti clatesti cavitatea bucala cu apa de gura, placa bacteriana se va acumula, iar acest lucru va cauza o decolorare a dintilor.