certificat SSL

Un certificat SSL (HTTPS) cripteaza si protejeaza datele private cu caracter personal cum ar fi: date bancare, adresa de mail, parole, numere de carduri de credit, etc. SSL este un protocol de securitate online cu ajutorul caruia se creeaza o conexiune criptata intre un server si browserul folosit de utilizator, schimbul de informatii dintre browser si serverul va ramane privat. Intr-unul din articolele precedente am discutat pe larg despre ce este un certificat SSL si cat de important este sa aveti unul instalat.

Poate fi cumparat de la companiile de gazduire, de preferat la cea la care esti deja sau il putem obtine gratuit, mai jos am scris un mic tutorial despre cum puteti face asta.

Compania Internet Security Research Group (ISRG) sau Let’s Encrypt ofera certificate digitale SSL gratuite ce pot instala automat sau manual pe orice site sau blog fara restrictii.

Pentru a obtine un certificat SSL gratuit acceseaza adresa https://www.sslforfree.com si urmeaza pasii de mai jos:

Certificat SSL gratuit

Adauga numele domeniului tau ( in cazul meu bloggerderomania.ro ) apoi click pe Create Free SSL Certificate.

O sa fiti redictionati catre pagina de unde puteti alege modul automat de instalare Automatically Verify Domain prin acces FTP sau manual Manually Verify Domain (HTTP Server) in care va urcati singur fisierele.

Daca optati pentru Automatically Verify Domain trebuie sa va cunoasteti datele de logare si cele de acces prin FTP pentru a completa toate campurile, mai putin ultimul Directory care ramane asa.

certificat SSL gratuit

La instalarea manuala Manually Verify Domain (HTTP Server) o sa aveti de descarcat in PC doua fisiere Download File #1 si Download File #2. Folosind un client FTP ca FileZilla creati un folder numit .well-known in locul unde se afla fisierele blogul, in folderul .well-known care creati alt folder numit acme-challenge. Dupa ce ati creat cele doua foldere urcati cele doua fisiere in acest ultim folder si apasati Download Certificat.

O pagina noua se va deschide cu mesajul Certificate Successfully Generated, asta inseamna ca certificatul SSL a fost generat si trebuie sa-l adaugam/configuram si in cPanel.

In cPanel cautam rubrica Security -> SSL/TLS

SSL/TLS

Click pe SSL/TLS apoi pe link-ul sub Certificates (CRT)

SSL/TLS

In partea de jos a paginei scrie Upload a New Certificate, te intorci pe sslforfree.com/create, copiezi primul cod din casuta Certificate si il pui in cPanel in casuta Paste the certificate into the following text box si click Save Certificate.

Tot in cPanel – Security – SSL/TLS – alegem Install and Manage SSL for your site (HTTPS) si click pe linkul Manage SSL sites

SSL/TLS

In partea de jos a paginei selectezi domeniul apoi dai click pe Autofill by Domain

SSL/TLS

In rubrica necompletata Private Key (KEY), pui codul copiat de pe sslforfree.com/create din a doua casuta Private Key, dupa click pe Install Certificate.

Daca totul a fost facut cum trebuie o sa apara un mesaj popup cu You have successfully configured SSL…

Ultima modificare se face in wordpress, din contul vostru de admin instalati pluginul Easy HTTPS (SSL) Redirection pentru a redictiona url vechi http catre cel nou https.

Dezavantajul acestui certificat SSL gratuit este ca are valabilitate doar 90 de zile de la instalare, dupa care trebuie sa refaci procedura de mai sus. O sa fiti anuntat pe mail cu o saptamana inainte sa expire.

Daca intampinati probleme la instalare lasati un comentariu mai jos si va ajut la configurare si instalare.