Un accident vascular cerebral sau AVC are loc atunci cand fluxul sanguin catre creier este blocat temporar din cauza spargerii sau obstructionarii unui vas de sange. Atunci se produc leziuni la nivelul creierului, unele dintre ele ducand la invaliditate sau chiar la deces.
Persoanele care sufera un AVC au nevoie de asistenta medicala de urgenta. De obicei, simptomele accidentului vascular cerebral se dezvolta rapid, dar pot trece ore sau chiar zile pana cand persoana afectata constata ca ceva nu este in regula.
Hipertensiunea arteriala
In ziua de astazi foarte multe persoane sufera de tensiunea arteriala ridicata ce poate provoca probleme grave, deoarece pot fi afectati nervii cranieni sau poate slabi vasele de sange, provocand hemoragii sau rupturi. Se stie deja ca hipertensiunea arteriala favorizeaza formarea cheagurilor de sange iar daca ajung in creier pot provoca un accident vascular cerebral.
Tulburari de vedere
Un alt semnal de alarma este acela ca AVC-ul poate cauza tulburari de vedere, precum vederea dubla, vederea incetosata sau chiar pierderea vederii la unul dintre ochi.
Slabiciunea sau paralizia fetei
Unul dintre cele mai cunoscute semne ale atacului vascular cerebral este slabiciunea sau paralizia fetei, a bratului sau a piciorului. Sunt cazuri in care paralizia se poate instala pe partea opusa celei pe care s-a produs AVC-ul.
Vertijul sau oboseala nejustificata
Specialistii spun ca oboseala nejustificata si senzatiile de vertij sunt des intalnite la victimele unui AVC. Un alt simptom frecvent este starea de confuzie, insotita de tulburari de vorbire.
Migrenele
Durerile de cap bruste si foarte intense pot sa apara in timpul unui accident vascular cerebral. Practic fluxul sanguin catre creier este intrerupt din cauza ruperii sau deteriorarii vaselor sanguine si de aici apar durerile.