Doriti să vă izolați podul, tavanul sau mansarda, dar nu sunteți sigur ce material de izolare ar trebui să alegi?

Izolația superioara a casei  ajută să reduceți costurile de încălzire și răcire, împiedicând căldura să se piarda în timpul iernii și încetinind căldura sa patrunda, în timpul verii.

O izolatie corecta a podului ii poate ajuta pe proprietari să mențină temperaturi interioare confortabile, pastrand totul mai etans. În acest articol, comparăm diferența dintre izolația cu spumă poliuretanica și izolația de celuloză în ceea ce privește rezistența termică, izolarea fonică, siguranța, pentru a vă ajuta să luați o decizie în cunoștință de cauză cu privire la ceea ce este mai bun pentru casa ta.

1. Valoarea R (rezistența termică)

Materialele izolante încetinesc fluxul de căldură. În timpul iernii, căldura trece prin tavanele, podelele, pereții casei și, în cele din urmă, ajunge în exterior. În timpul verii, căldura se mișcă în direcția opusă, din exterior în interiorul casei. Căldura va curge întotdeauna din zone mai calde în zone mai reci până când temperatura se uniformizează.

Capacitatea unei izolații de a încetini acest flux de căldură este definită ca valoarea sa R ​​sau rezistența termică. Valoarea R este o măsurare a rezistenței materialului de izolație la diferențele de temperatură. Izolația cu o valoare R mai mare va funcționa mai bine decât izolația cu o valoare mai mică.

  • Izolație cu spumă spray

Izolația cu spumă pulverizată este pulverizată pe pereții casei până umple întregul spațiu, indiferent de forma zonei. Capacitatea spumei de pulverizare de a se umple în orice spațiu sau formă îi permite să ofere o valoare R ridicată.

 

  • Izolație de celuloză

Izolarea celulozei vine în două varietăți: fibră uscată care este suflată în mansarde deschise și cavități închise și fibră umedă care este pulverizată în cavități cu perete deschis.

 

Concluzie

Atunci când se compară doar valoarea R, există puține diferențe între materialele izolante. Valoarea R a izolației de celuloză variază de la 3,6-3,8 pe inch, iar izolarea cu spumă de pulverizare variază de la 3,5-3,7 pe inch de izolație. Având în vedere că ambele materiale au o valoare R egală, diferența de rezistență termică se bazează în mare măsură pe instalarea adecvată și etanșarea aerului. Asadar, rezultatul final depinde de materialele alese si manopera.

2. Izolare fonică

Izolarea casei are avantajul suplimentar de a vă face locuinta mai izolată fonic. Nu numai că izolația vă ajută să vă controlați costurile cu energia și climatul interior, dar îmbunătățește și nivelul de control al sunetului – folosita in pod/mansarda, ea poate ajuta la diminuarea zgomotelor din alte încăperi și chiar din exterior. Capacitatea unei izolații de a ascunde zgomotele este adesea măsurată în STC (Sound Transmission Class). STC măsoară decibelul (dB) scade pe măsură ce sunetul trece printr-un material.

  • Izolație cu spumă

Spuma poliuretanică poate bloca sau rezista undelor sonore sau vibrațiilor. Este utila pentru a devia zgomotul, dar nu la fel de eficient pentru a-l absorbi. Spuma de pulverizare ajută la înăbușirea sau reducerea sunetelor de la mișcarea dintre podele și camere datorită naturii dense a materialului. Spuma de pulverizare are un STC de 39 pentru celule deschise și 37 pentru celule închise.

  • Izolație de celuloză

Izolația de celuloză este compusă din 75-85% fibre de hârtie, restul fiind alcătuit din materiale ignifuge. Aceasta reduce vibrațiile din perete sau tavan pentru a absorbi sunetul și a reduce ecoul. Izolația de celuloză are un interval STC de la 44 la 68 în funcție de densitatea sa.

 

Concluzie

Atunci când se compară capacitatea de a controla sunetul, izolația de celuloză oferă o izolare fonică superioară în comparație cu cea cu spumă pulverizată. Folosirea izolației de celuloză poate absorbi sunetul din afara casei și dintre camere atunci când este adăugat la pereții interiori. Câștigător: Izolație de celuloză!

3. Siguranță

Atunci când decideți asupra materialului cu care să umpleți pereții casei dvs., siguranța este un factor important trecut cu vederea. Unele materiale de izolare sunt tratate cu substanțe chimice periculoase, în timp ce altele sunt ecologice. De fapt, nu există materiale de izolație care să fie 100% sigure, deci înțelegerea diferenței în această categorie este importantă pentru siguranța dvs. și a familiei dumneavoastră.

  • Izolație cu spuma

Izolația cu spumă poliuretanica a devenit o alegere populară pentru mulți proprietari, deoarece umple spațiile complet, creând o etanșare eficientă a aerului, pe lângă izolarea in sine.

Spuma este adesea promovată ca material de construcție verde pentru capacitatea sa de a îmbunătăți eficiența energetică. Cu toate acestea, izolația cu spumă prin pulverizare este compusă dintr-o substanță chimică periculoasă – izocianați.

Această substanță chimică a fost asociata provocarii astmului și altor probleme respiratorii. Dacă cineva din famili are astm, acest lucru trebuie sa va preocupe chiar acum! Substanțele chimice toxice din izolația cu spumă de pulverizare reprezintă, de asemenea, o altă mare preocupare de siguranță. În caz de incendiu, spuma de pulverizare este ușor inflamabilă și va elibera vapori toxici odată ce se aprinde. Din acest motiv, izolația din spumă instalată în mansarde și pereți este de evitat sau trebuie foarte bine protejata.

  • Izolația de celuloză

Deoarece izolarea cu celuloza este realizată în mare parte din fibra de lemn, este considerată a fi printre cele mai sigure materiale pentru izolarea locuințelor și considerată un produs ecologic. Datorită materialului organic al celulozei, acesta poate fi consumat de insecte, ciuperci și poate fi folosit ca material de cuibărit pentru rozătoare. Pentru a respinge dăunătorii și a reduce inflamabilitatea, producătorii de celuloză tratează chimic materialul cu un ignifug, cum ar fi boratul. Acest lucru duce la aproximativ 20% din celuloză constând din substanțe chimice. Aceste substanțe chimice adăugate adaugă rezistență la foc, dar nu elimină complet pericolul de incendiu. Dacă izolația de celuloză absoarbe apa, tratamentul chimic la foc va fi distrus.

 

Concluzie

Când cântăriți siguranța, izolartia cu celuloza este o opțiune mult mai sigură pentru casa, în comparație cu spuma poliuretanica. Celuloza este fabricată din hârtie reciclată 80%, în timp ce spuma de pulverizare este fabricată din petrol. Celuloza are mai mult material reciclat decât orice alt material de izolare și nu necesită emisii de gaze cu efect de sera, pentru a fi instalata, ca spuma.  Câștigător: Izolația de celuloză!

Care este cea mai potrivita acum, in 2020? Izolarea cu spumă poliuretanica sau cu celuloză?

In primul rand, trebuie spus ca indiferent ce material alegeți pentru a va izola casa, orice formă de izolație este mai bună decât nici o izolație. In al doilea rand, iti recomandam sa afli mai multe despre izolația cu celuloza si sa vezi aici ofertele online: ai o izolație organică, durabilă și rezistentă la uzură, ce ține la distanță mucegaiul, insectele și dăunătorii, ce izolează termic casa și acoperișul, izolează fonic.

Pentru un climat interior sănătos biologic, cu mai puțin stres și mai puțină gălăgie, descopera izolatia cu celuloza – solutia verde de la Izolatiinaturale.ro!