Un dispozitiv care usureaza cu mult munca meseriasilor din ziua de azi, pistolul de vopsit s-a dovedit a fi de neinlocuit. Nu numai ca este practic si usor de folosit, dar vopseste uniform diferite tipuri de suprafete si termina treaba intr-o durata scurta de timp.

Daca te gandesti si tu sa intri in posesia unui pistol de vopsit profesional pentru a-ti vopsi exteriorul casei, gardul, casuta de gradina, mobilierul sau acoperisul, avem cateva sfaturi pentru tine.

Trebuie sa stii de ce tip de pistol ai nevoie.

Exista, in general, trei tipuri de pistoale de vopsit, fiecare avand caracteristicile sale proprii, care iti pot fi sau nu de folos in sarcinile tale.

Primul este pistolul pe baza de aer comprimat, sub presiune. Acesta este ideal pentru vopsirea profesionala a masinilor, exteriorului casei, acoperisului si a mobilierului, deoarece, prin atomizare, asigura o vopsire uniforma si de calitate.

Apoi, exista pistoalele HVLP. Recomandate uzului semi-profesional, pistoalele HVLP functioneaza la presiune joasa, cu un consum optim de vopsea insa. Atunci cand rezervorul este sus, evacuarea vopselei se realizeaza cu ajutorul gravitatiei. Precizia poate fi controlata usor dat fiind ca viteza de pulverizare este mai mica. Aceste tipuri de pistoale sunt grozave pentru vopsirea gardurilor.

In cele din urma, avem pistoalele airless / cu motor electric. Ideale pentru vopsirea suprafetelor mari, pistoalele ariless functioneaza bine cu vopselele mai vascoase. Nerecomandate insa pentru suprafetele inguste sau greu accesibile.

Spatiul de lucru trebuie protejat.

Atunci cand iti propui sa vopsesti ceva cu pistolul de vopsit profesional, trebuie sa te gandesti ca locurile sau obiectele pe care nu vrei sa ajunga stropi de vopsea sa fie acoperite. In spatiile interioare, iti recomandam sa protejezi aceste locuri / obiecte cu huse textile, acestea fiind mult mai sigure decat bucatile de ziar.

Daca ai posibilitatea, iti sugeram sa vopsesti in aer liber. Astfel, vei fi mult mai liber in miscari.

Sigur, trebuie sa te protejezi si pe tine insuti. Echipamentul de protectie, care consta in combinezon, masca, manusi si ochelari, trebuie intotdeauna purtat atunci cand folosesti pistolul de vopsit.

Atentie la miscari si la reglaje!

Pentru un rezultat optim, cel mai bine este sa vopsesti in straturi subtiri, succesive. Pentru suprafetele de mari dimensiuni, foloseste pistolul prin miscari ample, preferabil cu o duza mai mare pentru a-l tine la o distanta de aprox. 30 de centimetri de suprafata.

Pentru suprafetele mai mici sau pentru vopsirea mobilierului, ai nevoie de o duza mai mica, deoarece poti apropia mai mult pistolul.

De retinut ca miscarile mainii trebuie sa fie regulate si paralele cu suprafata pe care o vopsesti. Practic miscarea sa fie similara cu cea pe care o folosesti in timpul maturarii.