extras de Carte Funciara

Cartea Funciara se refera la documentul avand calitate oficiala si publica unde se mentioneaza toate detaliile cu privire la imobilele si terenurile care se afla in proprietatea tuturor persoanelor fizice sau a persoanelor juridice. Detaliile care se regasesc in acest document vizeaza numele celui care detine imobilul, suprafata acestuia, locatia imobilului sau alte detalii menite a identifica sau a descrie imobilul.

Tot in Cartea Funciara se mentioneaza de-a lungul timpului si toate acele etape care au marcat evolutia din perspectiva juridica pentru fiecare proprietar a imobilului sau a terenului inscris in acest document. Orice tranzactie imobiliara cu un teren sau un imobil are nevoie de informatiile care se regasesc in Cartea Funciara. Astfel, fiecare proprietar care doreste sa vanda sau fiecare persoana interesata de achizitioneze un imobil va avea nevoie de un extras de Carte Funciara.

Categorii de extrase de Carte Funciara

Atunci cand ai decis sa faci o tranzactie imobiliara vei avea nevoie de un extras de Carte Funciara. Exista trei categorii de astfel de documente, si anume extrasul CF de informare, extrasul CF pentru autentificare si extrasul CF extins. Extrasul de Carte Funciara de informare este utilizat pentru a informa potentialul cumparator sau vanzator al unui imobil cu privire la starea juridica a respectivului imobil intr-un anumit moment, acest extras de informare fiind fara valoare juridica. In consecinta extrasul CF pentru informare poate fi solicitat in orice moment de catre oricine.

Tot la fel ca si in cazul extrasului CF de autentificare, varianta in extenso a extrasului de Carte Funciara nu are valoare juridica, insa acest tip de extras CF vine sa ofere toate informatiile referitoare la proprietarul imobilului, situatia juridica a acestuia, eventualele sarcini ale imobilului si intreg istoricul acestuia. Categoria de extrase CF pentru autentificare este acel document care ofera detalii si informatii cu privire la un imobil si acesta sta la baza oricarei tranzactii de pe piata imobiliara.

Fiind un act care are caracter juridic, extrasul CF de autentificare poate fi eliberat doar la solicitarea unui notar public autorizat in momentul in care se intrevede o tranzactie imobiliara. Prin intermediul extrasului CF de autentificare cel care urmeaza sa cumpere un imobil sau un teren are garantia ca nu mai exista un alt cumparator pentru acelasi imobil ori teren.

Obtinerea extrasului de Carte Funciara

In vederea obtinerii unui extras de Carte Funciara este nevoie de completarea unor formulare si de achitarea unui tarif la Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (A.N.C.P.I.). Indiferent daca ai nevoie de un extras CF apartament in Cluj pentru a vinde respectivul imobil sau pentru a-l cumpara, trebuie spus ca poti obtine extrasul CF fara bataie de cap si fara a pierde timpul prin intermediul unei firme care ofera servicii de cadastru, intabulare si topografie.

O astfel de firma profesionista care ofera servicii de obtinere a extrasului de Carte Funciara se va ocupa de intreaga procedura pentru solicitarea acestui document. Tot ceea ce trebuie sa faci este sa oferi informatiile pentru identificarea terenului sau imobilului, iar cei de la firma se vor ocupa sa iti elibereze extrasul CF de care ai nevoie.