Cand trebuie sa montam cauciucurile de iarna

Tu stii cand trebuie sa montezi cauciucurile de iarna pe masina ta? Mare atentie, amenda este de pana la 2.900 de lei. Potrivit Codul Rutier, este strict interzisa circulatia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie dotate cu cauciucuri de iarna. Legea OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarna”, intrata in vigoare de la 1 noiembrie 2011 ne spune clar ca orice sofer surprins cu cauciucuri de vara cand pe drum este strat de zapada sau polei va fi sanctionat drastic, iar amenzile sunt foarte mari.

Nu exista o data anume de la care anvelopele de iarna sunt obligatorii, trebuie folosite cand se circula pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada anului.

anvelope de iarna

1 Noiembrie?

Exista un mit la noi ca de la 1 noiembrie trebuiesc montate rotile de iarna, dupa cum am spus si mai sus legea nu impune o anumita data de la care autovehiculele trebuie sa fie dotate cu anvelope de iarna. Depinde doar de conditiile meteorologice.

YouTube video
 

La prima zapada?

Conform legii, autovehiculele de transport de marfa (masa totala mai mare de 3,5 tone) si autovehiculele de transport de persoane (cu mai mult de noua locuri pe scaune, inclusiv cel al soferului) trebuie sa fie echipate cu anvelope de iarna pe roțile axei/axelor de tractiune sau sa aiba montate pe aceste roti lanturi sau alte echipamente antiderapante certificate.

Temperaturi scazute

Trebuie stiut va atunci cand temperatura scade sub +7ºC materialul folosit în compozitia anvelopelor de vara incepe sa se intareasca, reducand astfel aderenta anvelopelor. Desii legea cere echiparea autoturismelor cu anvelope de iarna cand circula pe drumuri acoperite cu zapada, gheata sau polei, trebuie sa te gandesti la siguranta ta ca atunci cand temperatura sub temperaturi de 7 grade Celsius si sa folosesti anvelope de iarnă chiar daca circuli pe asfalt uscat.